Ελλάδα

Μάτι: Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη των 21 κατηγορουμένων τρεις μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση

Με διαδικαστικά ζητήματα άρχισε σήμερα Δευτέρα (08.07.2024) η εκδίκαση στο Εφετείο της υπόθεσης της φονικής φωτιά στο Μάτι με τα 104 θύματα τον Ιούλιο του 2018.

Παρόντες στο Εφετείο ήταν οι 14 εκ των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι, ενώ στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξης της κατηγορίας δεκάδες συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες.

Η δευτεροβάθμια δίκη ήρθε με διαδικασίες-εξπρές καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και από τον Άρειο Πάγο μέχρι τον Ιούλιο του 2026.

Η πρωτοβάθμια απόφαση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Σε αυτήν την απόφαση ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα εφετών με αποτέλεσμα να κάθονται στο εδώλιο και οι 21 αρχικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση και να αρχίζει η εκδίκαση της από μηδενική βάση.

Το δικαστήριο θα προχωρήσει αύριο στον διορισμό αυτεπαγγέλτως συνηγόρου υπεράσπισης του τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιερη, εκ των καταδικασμένων πρωτοδίκως, ο οποίος δικάστηκε σε πρώτο βαθμό χωρίς συνήγορο, καθώς το επέτρεπε ο νόμος για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις των κωδικών ωστόσο, σε ανάλογης μορφής αδικήματα το δικαστήριο υποχρεούται να ορίσει δικηγόρο όταν ο κατηγορούμενος δεν έχει, ώστε να μην τεθούν ζητήματα ακυροτήτων.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε την αντικατάσταση της αναπληρώτριας προέδρου η οποία δήλωσε κώλυμα μετά τις νομιμοποίησης των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας για λόγους ευπρέπειας.

Η ανακοίνωση των συγγενών θυμάτων

Άρχισε, σήμερα, 8/7/24,  στο Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση, σε 2ο βαθμό, του εγκλήματος της 23ης Ιουλίου 2018,  με 104 νεκρούς και 57 εγκαυματίες,  από 5 οικισμούς (Νέο Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Προβάλινθο, Αμπελούπολη) της Ανατολικής Αττικής.

Μας πήρε 3 ώρες να καούμε και τρία χρόνια για την συλλογή στοιχείων της προδικασίας ,μιας διαδικασίας λειψής, η οποία κατέληξε σε μόλις 21 κατηγορούμενους με πολλούς εκτός κάδρου και τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος, ως πλημμέλημα.

Εξίσου, απαράδεκτη, ήταν και η πρωτόδικη απόφαση, γεγονός,  που αποδεικνύεται και από την άσκηση έφεσης του Εισαγγελέα κατά όλων των κατηγορουμένων. Μια απόφαση αναντίστοιχη με το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσαν οι υπαίτιοι,  που προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ως Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών, της 23ης Ιουλίου 2018, στην Ανατολική Αττική, δηλώνουμε, πως όσο δεν αλλάζει ο χαρακτηρισμός από πλημμέλημα σε κακούργημα (το οποίο ακόμα και στον πρώτο βαθμό αφέθηκε να εννοηθεί στην πρόταση του κυρίου εισαγγελέα), δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση.

Παραταύτα, εμείς ζητάμε μια δίκαιη δίκη, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της δίκης και ουσιαστική διάγνωση της αλήθειας και απόδοση των ευθυνών και των ορθών χαρακτηρισμών. Εμείς, ως Σύλλογος, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, εντός και εκτός συνόρων για την αποκάλυψη της αλήθειας και την πραγματική δικαίωση των θυμάτων μας.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα