Ελλάδα

Μάτι: Νέα μήνυση συγγενών θυμάτων από την φονική πυρκαγιά

Μία ακόμα μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι της 23ης Ιουλίου 2019.

Η μήνυση κατατέθηκε από τα παιδιά δύο γυναικών που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τους 102 νεκρούς.

Η μήνυση στρέφεται σε βάρος δύο πρωην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΑΣ οι οποίοι εγκαλούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, έκθεση (κακουργήματα) και παράβαση καθήκοντος.

Οι συγγενείς των άτυχων γυναικών επικαλούνται μία σειρά από στοιχεία που κατά την άποψη τους καταδεικνύουν ότι «ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα όπως ο νόμος ορίζει».

Οι μηνυτές εστιάζουν στο κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης των εναερίων μέσων τις ώρες της φωτιάς αναφέροντας ότι : «από τις 7 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου, μπορούσαν σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν στέλνοντας ταυτόχρονα την ακριβή εικόνα στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διάσωσης. Όπως δεν το έπραξαν!»

«Δεν θα επιτρέψουμε να κουκουλωθεί η υπόθεση στο Μάτι»

Επίσης, αναφέρουν ότι η υπηρεσία Εναερίων μέσων της ΕΛΑΣ «έκλεισε στις 9 δηλαδή την ημέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενουα να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο».

Με βάση αυτά τα δεδομένα προτείνεται η εξέταση πέντε νέων μαρτύρων, αξιωματικών στην υπηρεσία εναέριων μέσων από τον ανακριτή που διενεργεί για την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών Βασίλης Καπερνάρος τόνισε «ακόμα βρίσκουμε στοιχεία, τρομακτικής σημαντικότητας τα οποία βάζουνε στο κάδρο και άλλο κατηγορούμενο. Όσο μπορούμε κάποιοι δεν θα επιτρέψουμε ούτε να ξεχαστεί ούτε να κουκουλωθεί η υπόθεση για το Μάτι».

Ο Έκτορας Διαμαντίδης, εκ των μηνυτών, δήλωσε ότι έχασε τη μητέρα του χωρίς να φταίει σε κάτι. «Ελπίζω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Τρέχω να σωθώ καίγομαι, ήταν τα λόγια της στην τελευταία μας επικοινωνία»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε σκάφος στο λιμάνι του Βόλου
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την πλήρη κατάσβεση, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή και οι υπηρεσίες του ΟΛΒ (Οργανισμού Λιμένος Βόλου), προκειμένου να συμβάλουν στην ασφάλεια του χώρου
Φωτιά σε σκάφος
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα