Οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, μετά τη χθεσινή ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, θα αποστείλουν άμεσα στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου επιστολή με τη δική τους απάντηση για την πορεία της δίκης και για την τόσο άδικη γι’ αυτούς απόφαση, μία απόφαση που τους πλήγωσε και παράλληλα τους σόκαρε.
Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξή τους στην ΕΣΗΕΑ, οι συγγενείς θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην ευρωπαϊκή εισαγγελία και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές διαφάνειας και Εσωτερικών Υποθέσεων μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ένοχα μόλις 6 άτομα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
«Μακάρι να παραγραφούν τα αδικήματα γιατί έτσι θα τα πάρουν στις πλάτες τους όσοι τα διέπραξαν και αθωώθηκαν», δήλωσε ο Νίκος Γιαννόπουλος ο οποίος έχασε την μητέρα του στη φονική πυρκαγιά.
Σε δήλωσή του ο Άρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε τους γονείς του και τις δίδυμες ανιψιές του, τόνισε ότι δεν ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα της δίκης αλλά όλα έχουν και κάποια όρια.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που επεσήμανε ότι το χθεσινό αποτέλεσμα της δίκης ήταν μια κοκοδικία και τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουν σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τους νεκρούς.
Στο τέλος το κλίμα συγκίνησης ήταν έντονο, όταν βγήκε με δάκρυα στα μάτια η αδερφή ενός νέου ανθρώπου που έχασε και αυτός τη ζωή του στο ολοκαύτωμα εκείνη την ημέρα. «Δεν υπάρχει ελληνικό κράτος, μας θεωρούν όλους σκουπίδια, αυτός ο συναισθηματικός βιασμός μας δίνει τη δύναμη να τους πολεμάμε», είπε.
Νωρίτερα σήμερα, με παρέμβασή της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε την άσκηση έφεσης για την απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών.
Συγκεκριμένα η κυρία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα παραγγελία στη Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στην οποία αναφέρει: «Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου αθωώθηκαν συνολικά 15 άτομα και καταδικάστηκαν συνολικά έξι άτομα για την τραγωδία στο Μάτι. Πρόκειται για πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, οι 4 καταδικάστηκαν σε 111 χρόνια ο καθένας, με εκτιτέα είναι μόνο πέντε χρόνια. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι.