Site icon NewsIT
21:31 | 22.02.12

Μαύρη πρόβλεψη: 180.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και 240.000 απολύσεις στο εμπόριο

Μαύρη πρόβλεψη: 180.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και 240.000 απολύσεις στο εμπόριο
Newsit Newsroom

Ανασφάλεια, επενδυτική ανορεξία κι έλλειψη ρευστότητας οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο “λουκέτο”

Σύμφωνα με έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 4 επιχειρήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μέσα στη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από αυτές θα βάλουν σίγουρα λουκέτο, τουλάχιστον 61.200.

Αναλυτικά οι 12.000 θα κλείσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά τη λήξη των εκπτώσεων που σημαίνει 240.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων 106.000 το τρέχον εξάμηνο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000 εκ των οποίων 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας χάθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Επίσης αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρηματιών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, παρουσιάζοντας την έρευνα, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού Μνημονίου το οποίο θα είναι αναπτυξιακό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ”η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν κολλήσει στο βάλτο της ύφεσης και θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο εάν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας αλλά και για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο κ. Ασημακόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή των όρων, να αποσυνδεθεί η αύξηση ή διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την επενδυτική δραστηριότητα. Σχετικά με τις τιμές, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει γίνει συμπίεσή τους όπου ήταν εφικτό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη σε μεγάλο ποσοστό από εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες που δυσκολεύουν την περαιτέρω μείωση των τιμών, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κρατικής ακρίβειας και τη μη πάταξη των τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών. Σχετικά με τον ΦΠΑ και ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, προέβλεψε ότι εάν διατηρηθεί στο 23% θα κλείσουν οι μισές επιχειρήσεις της εν λόγω αγοράς.

Δείτε αναλυτικά τι προκύπτει από την έρευνα

Σχετικά με την απασχόληση και συνθήκες εργασίας

– Σε κάθε 1 πρόσληψη αντιστοιχούν περίπου 7 απολύσεις.

– Η καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας το β’ εξάμηνο του 2011 υπολογίζεται σε 65.000.

– Προβλέπεται απώλεια 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

– 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών.

– Το 37,4% μείωσε ώρες ή ημέρες εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους.

– Το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναγκάστηκε να μειώσει αποδοχές εργαζομένων αυξήθηκε κατά 50%, στο 28,6% από 19% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα.

– 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν βέβαιο ότι μέσα στο εξάμηνο να μειώσουν μισθούς και ώρες εργασίας.

Σχετικά με τις οφειλές επιχειρήσεων

– Το 27,8% των επιχειρήσεων οφείλει ενοίκια.

– Το 31,4% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).

– Μια στις 3 έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις σε προμηθευτές.

– Στον ΟΑΕΕ οφείλουν παλιές εισφορές το 38,3% και το 22,3% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

– Καθυστερημένο ΦΠΑ ή ΦΜΥ δήλωσε ότι οφείλει στην εφορία το 27,3% και σχεδόν το ίδιο ποσοστό έχει οφειλές σε Τράπεζες από δάνεια.

– Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 73,5% των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει προσωπικές καταθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες της επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις ακάλυπτες επιταγές

– Στο 39,5% διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το ποσοστό των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με επιταγές από 45,5% που ήταν τον Ιούλιο του 2011.

– Το μέσο χρονικό διάστημα μεταχρονολόγησης των επιταγών προσεγγίζει τους 4 μήνες ενώ ο μέσος χρόνος εξόφλησης των οφειλών έχει αυξηθεί σύμφωνα με το 47,9% των επιχειρήσεων.

– Το 38,8% των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με επιταγές (αντιστοιχεί στο 14,9% του συνόλου) έχει στα χέρια του ακάλυπτες επιταγές πελατών, και 8,2% έχει επιταγές με μεγάλο κίνδυνο να μην καλυφθούν.

– Το 54,7% των επιχειρηματιών που έχουν στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές, αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου, δήλωσαν ότι δεν τις έχουν σφραγίσει.

– Το 77,2% που συναλλάσσονται με επιταγές θεωρούν ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο εξόφλησής τους.

Σχετικά με τις απόψεις για την πορεία της οικονομίας

– Το 54,2% πιστεύει ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία (έναντι 45,8% τον Ιούλιο του 2011).

– Το 33,8% θεωρεί ότι θα μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.

– Μόνο το 22% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες, το 29,2% στο εξωτερικό και το 37,1% απαντά «αλλού».

– 4 στους 10 θεωρεί αποτυχημένη την οικονομική πολιτική.

– 1 στους 3 θεωρούν ότι δεν εφαρμόστηκαν άμεσα και σε βάθος οι πολιτικές του Μνημονίου.

– Το 57,7% σημειώνει ότι προέχει η σταθερότητα της οικονομίας και η παραμονή στο ευρώ.

– Μόνο το 16,3% προκρίνει τη διενέργεια εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αχαϊα: Γνωστός έμπορος, έβαλε λουκέτο λόγω κρίσης και… έγινε παπάς!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version