Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

Μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

Νέες ομαδικές προσφυγές κατατέθηκαν στο ΣτΕ για της ηλεκτρονικές ταυτότητες. Συγκεκριμένα 62 πολίτες, εκ των οποίων οι τρεις είναι μοναχοί, ζητούν να ακυρωθεί η διαδικασία. Την ίδια ώρα ενστάσεις εκφράζει και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες στο Συμβούλιο της Επικράτειας είχαν προσφύγει 4 ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι), η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων -οι οποίες περιέχουν «RFID chip»- και καθορίζει τα προσωπικά δεδομένα-στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες.

Αντιδράσεις και για τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου

Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) κατέθεσε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών επί των απολυτηρίων και των άλλων τίτλων σπουδών του Γυμνασίου και Λυκείου.

Η ΕΛΕΔΑ αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωσή της, ότι το θρήσκευμα, αποτελεί και ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και με την αναγραφή του στο απολυτήριο, προσβάλλεται το δικαίωμα κάθε προσώπου να μην το αποκαλύπτει σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος, η δε «απαγόρευση συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που αφορούν το θρήσκευμα των προσώπων (και μάλιστα ανήλικων προσώπων) απαγορεύεται και από τη συνδυασμένη ερμηνεία των άρθρων 13 και 9Α Συντάγματος, όπως έχει κρίνει και με ad hoc απόφαση η Αρχή».Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών συνοδεύει το άτομο εις το διηνεκές και το εκθέτει σε δυσμενείς διακρίσεις, ιδίως στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Το ίδιο επισημαίνει πως συμβαίνει και με την ιθαγένεια των ανήλικων μαθητών, καθώς δεν σχετίζεται ως στοιχείο με τους σκοπούς έκδοσης των εν λόγω τίτλων, που συνίστανται στην απόδειξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός σταδίου εκπαίδευσης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις