Εντατικοποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές και γηροκομεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείο Υγείας.
Η εγκύκλιος, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, έχει ως σκοπό την οργάνωση, τον προγραμματισμό και εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ενόψει των Χριστουγέννων, αναφορικά με επιχειρήσεις, δραστηριότητες και μονάδες, που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αυστηρά το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο περί του ατομικού επιπέδου υγιεινής των υπαλλήλων ευθύνης τους και των γενικότερων μέτρων υγιεινής, όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή:
- Στην αυστηρή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών).
- Στην εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης των χώρων.
- Στον καλό αερισμό των χώρων εν γένει.
- Στην ορθή και αδιάλειπτη εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, ανάλογα με το είδος της λειτουργούσας επιχείρησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής αλυσίδας, από την αποθήκευση α’ υλών έως και τη διάθεση του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.
Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων επισημαίνεται λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, ότι ο υγειονομικός έλεγχος πρέπει να είναι ενδελεχής, κατά προτεραιότητα στις παρακάτω κατηγορίες:
- Των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, πρατήρια άρτου & ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, κλπ.
- Των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωση εκτός του καταστήματος).
- Των εργαστηρίων παρασκευής γευμάτων (catering)
- Των χώρων εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των χώρων και συνθηκών διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
- Των υπαίθριων αγορών και των εορταστικών πάγκων που οργανώνονται προσωρινά, λόγω της επικείμενης εορταστικής περιόδου.
- Των υπαίθριων λαϊκών αγορών, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ. • Tων ξενοδοχείων και εν γένει όλων των τουριστικών καταλυμάτων.
- Των χώρων αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
- Των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
- Των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π.
Πηγή: iatropedia.gr