Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε από την Ομόνοια. Ήταν η πρώτη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.
Πλήθος κόσμου, συνδικάτα και οργανώσεις συμμετείχαν στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ στην Ομόνοια ενάντια στο νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση. Στο συλλαλητήριο έδωσαν το παρών η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, το ΤΕΕ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΓΝΕ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών,Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων,το ΕΠΑΜ καθώς και η Λαϊκή Ενότητα.
Ολοκληρώθηκε το παλλαϊκό συλλαλητήριο των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ που διοργάνωσαν ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, αφού προηγήθηκε συγκέντρωση στην Ομόνοια, ενώ για αρκετή ώρα οι διαδηλωτές στάθηκαν μπροστά στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, όπου φώναξαν συνθήματα κατά του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.
Το σύνημα που κυριάρχησε ήταν ότι δεν θα περάσει η μεταρρύθμιση που διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της αφάλισης και δόθηκε ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις με αιχμή του δόρατος την απεργία που κύρηξε η ΓΣΕΕ για τις 4 Φεβρουαρίου.
Μετά την συγκέντρωση στην Ομόνοια, έχει προγραμματιστεί πορεία προς το ελληνικό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συγκεντρωμένων βρέθηκαν ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και ο Δημήτρης Στρατούλης και η Ραχήλ Μακρή.
Την ίδια ώρα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το παρών στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τον κόσμο ενω ελάχιστα μέτρα πιο δίπλα έκανε την εμφάνισή του ο… Γιώργος Κατρούγκαλος μέσα απο ενα πλακάτ που έφτιαξαν οι διαδηλωτές για να “πικάρουν” τον υπουργό Εργασίας!
Περισσότεροι απο 3.000 κόσμος βρέθηκε στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που λίγη ώρα αργότερα έφτασε μπροστά απο τη Βουλή.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, δήλωσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης οδηγεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς αυτός που θα βγαίνει στη σύνταξη έπειτα από 40 χρόνια εργασίας θα αμοίβεται το ίδιο με εκείνον που θα βγαίνει στη σύνταξη έπειτα από 15 χρόνια.
Όπως ανέφερε η ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμα της, η μάχη δίνεται για αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, στο κάλεσμα τονιζόταν πως οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση.
Αντιθέτως, συνιστούν νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά.
«Μετά από 11 μειώσεις των συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις 2 επιπλέον που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι, σχεδιάζουν τώρα νέες δραστικές μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους» ανέφερε η ΑΔΕΔΥ και έστειλε το μήνυμα ότι «μπορούμε να τους σταματήσουμε» και ότι «το σχέδιο για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει».
Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου