Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Με μηνύσεις απειλεί την Τ. Χριστοδουλοπούλου ο δήμαρχος Κω – Βάζει “πλάτη” η περιφέρεια Νότιου Αιγαίου για έξοδα που γίνονται λόγω των μεταναστών

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με μηνύσεις κατα παντός υπευθύνου απειλεί o δήμαρχος της Κω, Γιωργος Κυρίτσης, αν το πρόβλημα δεν εχει λυθεί έως το τέλος της εβδομαδας απο το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Κι αυτο γιατι, οπως εξήγησε, καθημερινά φτάνουν στο νησί έως και 1000 μετανάστες.

“Είχαμε τη συνδρομή μιας ομάδας του τμήματος αλλοδαπών και μια στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ και με δυο διμοιρίες θέσαμε υπο έλεγχο την κατασταση προς το παρόν. Φαντάζομαι οτι με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι που δουλεύουν επι 24ωρου βάσης θα καταφέρουμε βα ταυτοποιήσουμε μεγάλο αριθμό μεταναστών. Έχουμε πλοία με θέσεις ανοιχτές για Πειραιά. Καθημερινά ομως δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πρόβλημα γιατι έρχονται καινούργιοι”, ανέφερε στο Newsit, ο δήμαρχος του νησιού.

ΦΩΤΟ REUTERS

“Έρχονται απο 700 έως 1000 άτομα. Το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δεν συζητά μαζί μου γιατι ενημέρωσα πολύ έγκαιρα για το πρόβλημα και το υπουργείο δεν κάνει τίποτα.
Οι τελευταίες εξελίξεις και το γκέτο που δημιούργησαν με τον τοπικό συνομιλητή τους και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απο την κω, ανάγκασαν το δήμο να προειδοποιήσει σε μηνύσεις. Μετα την αναφορά αυτή και την επιστολή που στείλαμε εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια. Πλέον είμαστε μόνοι μας και καλύπτουμε απο μόνοι μας τα πάντα. Απο κομπιούτερ μέχρι χάρτινη ύλη. Εάν δεν ασχοληθούν σοβαρά μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα ειναι εδω το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. Αν δεν λάβουν σοβαρές αποφάσεις και δεν κάνουν σχεδιασμό για να αντιμετωπιστεί η κατασταση να το θεωρήσετε δεδομένο οτι ο Δήμος θα προβεί σε μηνύσεις”, συνέχισε.

“Κόκκος στην έρημο αυτο που βλέπετε στο πεδιον του Άρεως”

Οπως μας ειπε, το πρόβλημα στο νησί ειναι τεράστιο και δεν ειναι τίποτα συγκριτικά με αυτο που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα.

“Αυτο που βλέπετε στο πεδιον του Άρεως ειναι κόκος στην έρημο μπροστά σε αυτο που αντιμετωπίζουνε στην κω.
Μέχρι τη Δευτέρα στην πόλη όταν αποφασίσαμε να ανακτήσουμε τους κοινόχρηστους χώρους,
το πεδιον του Άρεως ωχριουσε μπροστά σε αυτο.
Αυτο που δεν μπορούν να αντιληφθούν ειναι οτι η διαδικασία ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών δεν μπορεί να γίνεται στην Κω.
Δεν υπάρχει καμια περίπτωση βα γινει στην Κω και το λέω μετα πλήρης γνώσεως.
Εκτός κι αν κατεβάσει η κυβέρνηση 100 αστυνομικούς που να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτο το θέμα για να μπορούν να διεξπαιρωνουν τις υποθέσεις των μεταναστών”, είπε ο κύριος Κυρίτσης στο Newsit.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε με τις δομές που έχουμε και με το προσωπικό μόνοι μας το κύμα των μεταναστών που εισρέει καθημερινά στο νησί. Η λύση ειναι να γίνονται σύντομες διαδικασίες και να φεύγουν κατευθείαν στην αθηνα. Και βεβαίως απαιτείται μίσθωση πλοίου επιβατηγου που θα μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους”, συνέχισε.

Περιφέρειαρχης Νοτιου Αιγαιου: Η κυβέρνηση απουσιάζει και βάζουμε εμείς πλάτη

Το Newsit επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Νοτιου Αιγαιου Γιώργο Χατζημαρκου, ο ο οποίος μας ειπε οτι “η κυβέρνησης ειναι παντελώς απούσα στο μεταναστευτικό κομμάτι. Έχουμε βάλει πλάτη στα πάντα”. Οπως μας λέει χορήγησαν με χρηματα της περιφέρειας εμβόλια σε άνδρες του λιμενικού για να ειναι προστατευμένοι κατα την υποδοχή των μεταναστών ενώ αγόρασαν σάντουιτς προκειμένου να ηρεμήσουν οι μετανάστες και να αποφευχθεί πιθανή εξέγερση”.

“Οι μεταναστευτικές ροές ειναι μεγάλες. Η κυβέρνηση ειναι παντελώς απούσα. Εμείς στην λέει στην Καλύμνου και την κω έχουμε πολύ μεγάλη έλλειψη σε ολα τα επίπεδα είτε σε δομές είτε σε ανθρώπινο προσωπικό. Η συντεταγμένη πολιτεία απουσιάζει. Δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε προϋπολογισμός. Δεν εχει φροντίσει ούτε γι τα απαιτούμενα μέτρα. Απο τις 20 Απριλίου το είχα προβλέψει και είχα ζητήσει πλοίο για τη μεταφορά τους. Καλούμαστε ως αυτοδιοίκηση συνολικά να συνδράμουμε και να υποστηρίξουμε την κατασταση”, μας λέει χαρακτηριστικά.

“Εμείς απο την πρώτη στιγμή δαπανούμε χρηματα δεν περιμέναμε την τροπολογία της κυβέρνησης για να δαπανήσουμε χρηματα. Η τροπολογία μας δινει δυνατότητα να ξοδέψουμε για το μεταναστευτικό. Ήταν δικη μας πρόταση. Σημερα την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε σύσκεψη στην κω και τους ενημέρωσα πως θα δαπάνησε χρηματα για να ναύλωσουμε σκάφος να αδειάσει το νησί. Το πρόβλημα δεν ειναι τα χρηματα το πρόβλημα ειναι να δώσει εντολή το υπουργείο προστασίας του πολίτη και κάτι τέτοιο δεν εχει γινει προς το παρόν. Δεν μπορώ να δώσω τέτοια έντολη να αποφορτίσει τα νησιά. Σημερα συνεδρίασε έκτακτα και μαζέψαμε απο τα τρία νησιά που έχουν το μεγάλο πρόβλημα (ΚΩΣ Καλύμνος Λέρος) μαζεύουμε αιτήματα λιμενικού αστυνομίας και δήμου για να προσφέρουμε τα όντα απο σίτιση στέγαση ξαι συντήρηση μηχανημάτων μέχρι το χαρτί της αστυνομίας”, αναφέρει και συνεχίζει : “όταν φτάνω εγώ σαν περιφέρεια να δαπανώ χρηματα απο εκτυπωτή μέχρι σάντουιτς γι να μην ειναι νηστικοί οι άνθρωποι τοτε καταλαβαίνετε πως απουσιάζει η πολιτεία”.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαιου: 9300 μετανάστες σε 10 μέρες στον Αύγουστο στη Λέσβο

Επικοινωνήσαμε και με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Χριστιαννα Καλογηρου, η οποία μας ειπε πως “οι διαδικασίες ταυτοποίησης κινούνται πιο ομαλά στα νησιά μας ωςτοςο έχουμε μεγάλες και καθημερινές εισροές μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Έχουμε αυξημένη ΡΟΗ. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν έρθει απο τις αρχές Αυγούστου 9300 άτομα στη Λέσβο μονο”.

“Υπάρχει αυξημένη ΡΟΗ αλλα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις διαδικασίες. Αυτο το οποιο ζητούσα ειναι να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια μετα τον 15αυγουστο. Το υπουργείο εχει ενισχύσει τις δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ειναι συντονιστής ο Γενικος γραμματέα Μεταναττυτιξγς πολιτικής και μας συντονίζει”, λέει χαρακτηριστικα.

86,671 μετανάστες έφτασαν απο τον Ιανουάριο μέσω του Αιγαιου

Τεράστιο ειναι το νούμερο των μεταναστών και προσφύγων που έχουν μπει στη χώρα μας απο τον Ιανουριου του 2015 μέχρι και σημερα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, έχουν έρθει στην Ελλάδα, στα νησιά του βορείου και του Νοτιου Αιγαιου συνολικά 86,671 μετανάστες, με το ποσοστό αύξησης του να λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σημερα το Newsit, στη Λέσβο μονο τον Ιούλιο του 2015 μπήκαν 21.314 μετανάστες,
ενώ το ίδιο διάστημα του 2014 ο αριθμός εισροής ήταν στα 907 άνθρωποι.
Αντίστοιχα στη Σάμο τον Ιούλιο του 2015 έφτασαν 7.653 μετανάστες ενώ τον ίδιο μήνα του 2014 ο αριθμός τους ήταν στα 732 άτομα.

Στη Σαμό τον Ιούλιο του 2015 μπήκαν 3.683 μετανάστες ενώ τον Ιούλιο του 2014 ήταν μολις 806.
Αν δουμε τον αριθμό συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2014 έφτασαν στην Ελλάδα 24.999 μετανάστες
ενώ το ίδιο διάστημα του 2015 ο αριθμός ανήλθε σε 86.671.

Ενδεικτικό ειναι το παράδειγμα του Ιουνίου για το βόρειο Αιγαίο, όπου στη Λέσβο μπήκαν 16799 μετανάστες συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2014 που ήταν 881,
στη Χίο 5.500 όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2014 ήταν μολις 424 μετανάστες και στη Σάμο 2.133.

Οι μετανάστες που φτάνουν στις ελληνικές ακτές αυξήθηκαν κατά 408%

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2015 πάνω από 124.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιταλία ως κορυφαίο σημείο εισόδου παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη.

Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στις ελληνικές ακτές αυξήθηκε κατά 408% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, οφειλόμενο σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των Σύρων που εγκαταλείπουν το βάναυσο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περισσότεροι από 31.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης μόνο τον Ιούνιο του 2015 ενώ μόλις 3.452 μετανάστες είχαν μπει τον Ιούνιο του 2014.
Η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνήθως αυξάνουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν η Μεσόγειος θάλασσα είναι ήρεμη και τα περάσματα με μικρά σκάφη (π.χ.βάρκες) είναι λιγότερο επικίνδυνα.

Στις 10 Ιουλίου 2015, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι κατά μέσο όρο 1.000 πρόσφυγες φθάνουν στα ελληνικά νησιά σε καθημερινή βάση…

Ρεπορτάζ: Μιλτος Σακελλάρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε