Τετάρτη, 16 Οκτ.
24oC Αθήνα

«Μέδουσα-13»: Στα Χανιά το αποκορύφωμα της αεροναυτικής άσκησης που στέλνει «μήνυμα» στην Άγκυρα

«Μέδουσα-13»: Στα Χανιά το αποκορύφωμα της αεροναυτικής άσκησης που στέλνει «μήνυμα» στην Άγκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα-13» στο πλαίσιο της οποίας έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο σημαντικές ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία και την Σαουδική Αραβία.

Το προσεχές Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, η άσκηση «Μέδουσα-13» θα ολοκληρωθεί με μια αμφίβια αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε Χανίων, στην οποία θα «πρωταγωνιστήσουν» στελέχη από δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, προσωπικό της Διοίκησης του Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ εκτελούν μια σειρά από σενάρια αεροναυτικού πολέμου τα οποία βασίζονται στα διδάγματα που προέρχονται από τα σύγχρονα πεδία επιχειρήσεων, σε συνεργασία με εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αεροπορίας Στρατού.

Η αντιμετώπιση απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον αέρα αλλά και από μη επανδρωμένα σκάφη στην επιφάνεια της θάλασσας αποτελούν αντικείμενα που έχουν προστεθεί στον σχεδιασμό της άσκησης, όπως και αντικείμενα ηλεκτρονικού πολέμου.

Επιπλέον, η συνεκπαίδευση θα περιλαμβάνει σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου με συμμετοχή υποβρυχίων του Στόλου, πόλεμο επιφανείας, αντιμετώπιση προσβολών από μαχητικά και σενάρια εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Τα στελέχη από τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων θα συμμετέχουν σε αμφίβιες καταδρομικές ενέργειες με υποστήριξη πλωτών και εναέριων μέσων, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αντικείμενα σε κατοικημένες περιοχές, αναγνωρίσεις και βολές φορητού οπλισμού.

Η συμμετοχή στην «Μέδουσα-13» δύο αραβικών κρατών, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, δίνει ξεχωριστό τόνο στην άσκηση, καθώς για μια ακόμη φορά οι πλέον ισχυρές αραβικές χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τις συμμαχίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Ηχηρό μήνυμα» προς την Άγκυρα

Με δεδομένη την προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει την Αίγυπτο και να μπει «σφήνα» στον άξονα της Αθήνας με το Κάιρο, η παρουσία του αιγυπτιακού Στόλου στη «Μέδουσα-13» αποτελεί ηχηρή απάντηση στις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Όμως και η σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία δείχνει να ισχυροποιείται συνεχώς, με το Ριάντ να δείχνει διάθεση περαιτέρω συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, ειδικά έπειτα από την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Παράλληλα, η σταθερή παρουσία της Γαλλίας σε κάθε μεγάλη άσκηση που διοργανώνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισφραγίζουν τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν διαχρονικά Αθήνα και Παρίσι πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια.

Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση, η οποία πραγματοποιείται από το 2015, αρχικά ως διμερής, εναλλάξ στις θάλασσες της Ελλάδας και της Αιγύπτου, επανέρχεται, καθώς πέρυσι είχε ακυρωθεί εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο «Sadat» αποτελεί σημείο αναφοράς της μεγάλης άσκησης στην οποία λαμβάνουν μέρος Μονάδες επιφανείας και των πέντε κρατών, τα οποία συμμετέχουν στη ««Μέδουσα-13». Φρεγάτες, κορβέτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων και υποβρύχια έχουν συγκροτήσει μια μεγάλη αρμάδα, ενώ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας οι «σιωπηλοί θηρευτές» του Στόλου αποτελούν την κορυφαία απειλή για τα σκάφη επιφανείας.

Τα πανίσχυρα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα θα συνδράμουν στον εντοπισμό των υποβρυχίων σε συνεργασία με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Στα αμφίβια σενάρια προσβολής νήσων συμμετοχή θα έχουν τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και ελικόπτερα αναγνωρίσεως OH-58 Kiowa.

Στο επίκεντρο της άσκησης θα βρεθεί η Κρήτη, καθώς τα περισσότερα αεροναυτικά σενάρια θα πραγματοποιηθούν γύρω από το «αεροπλανοφόρο» της Ανατολικής Μεσογείου με αποκορύφωμα την αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις