Site icon NewsIT

Μεγάλη νοθεία στο ελαιόλαδο: Στην αγορά λάδια με φυτοφάρμακα και επικίνδυνα για την υγεία

29.07.2024 | 12:41
Μεγάλη νοθεία στο ελαιόλαδο: Στην αγορά λάδια με φυτοφάρμακα και επικίνδυνα για την υγεία

Λάδια μολυσμένα με επικίνδυνες απαγορευμένες ουσίες, κυκλοφορούν σε όλη την ΕΕ, ενώ η νοθεία στο ελαιόλαδο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερες χρονιές.

Η κλιματική αλλαγή που επέφερε “κρίση” στην παραγωγή του ελαιόλαδου και εκτόξευση της τιμής του προϊόντος, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση περιστατικών εξαπάτησης και νοθείας από επιτήδειους και ασυνείδητους εμπόρους.

Σύμφωνα με τον Guardian, η εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου προκάλεσε ρεκόρ διασυνοριακών περιστατικών απάτης, νόθευσης και λανθασμένης σήμανσης του ελαιόλαδου το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαν καταγραφεί στην ΕΕ μόλις 15 περιπτώσεις απάτης στο ελαιόλαδο, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2024 τα περιστατικά αυτά έφτασαν τα 50, αριθμός που σύμφωνα με τις αρχές ενδέχεται να είναι κατά πολύ υποτιμημένος σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα.

Από τις συνολικά 182 ειδοποιήσεις απάτης και μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες της ΕΕ για το ελαιόλαδο, οι οποίες εστάλησαν από τις αρχές του 2023 στις αρχές, οι 54 αφορούσαν προϊόντα από την Ιταλία, 41 από την Ισπανία και 39 από την Ελλάδα.

Ελαιόλαδο, “ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση”

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εντοπίστηκαν επικίνδυνες για την υγεία προσμίξεις υλικών, ή προσμίξεις με χαμηλότερης ποιότητας λάδια, σε μια προσπάθεια να τιμολογηθεί στην αγορά το ελαιόλαδο ως “έξτρα παρθένο”.

Το ελαιόλαδο, ωστόσο, δεν ήταν μόνο νοθευμένο με άλλα έλαια προκειμένου να πωληθεί ως “αγνό” προϊόν σε υψηλότερη τιμή. Σε συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίστηκαν έως και θραύσματα γυαλιού.

Η Γερμανία τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, ανέφερε περιστατικό προϊόντος από το Ισραήλ το οποίο περιείχε έλαια εντελώς ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και παρ’ όλα αυτά διοχετεύθηκε στο εμπόδιο ως “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”.

Η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), καθώς τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής του μειώνονται, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του.

Το τοπίο αυτό της αστάθειας στην αγορά του ελαιόλαδου δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω και τα περιστατικά απάτης, γι’ αυτό και η ΕΕ συνιστά στα κράτη μέλη να λάβουν πιο αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της ποιότητας του προϊόντος.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version