Ολοκληρώθηκε το παναττικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας για την προστασία της υγείας, τα δικαιώματα κι ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.
Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα, με κεντρικό σύνθημα «Ένας χρόνος πανδημίας.Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή» πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι το Σύνταγμα, «ενώνοντας τις φωνές τους με τους υγειονομικούς» που βρίσκονταν εκεί καθώς ήταν σε εξέλιξη και συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ.
«Βρισκόμαστε απέναντι στην απόλυση, μέσα στην πανδηµία, εμείς που τόσο καιρό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, καθαρίζουμε, απολυμαίνουμε, προστατεύουμε µε τη δουλειά μας τους συναδέλφους μας, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τον κόσμο που ερχόταν στις εφορίες, στο υπουργείο κλπ. ακόμη και το γραφείο του υπουργού που τώρα μας πετάει στον δρόμο» επισήμανε ο Λάζαρος Σαββίδης, συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, που λήγει η σύμβασή του.
«Εμείς είμαστε αυτοί που μέρα – νύχτα, µε καραντίνα ή χωρίς, με λοκντάουν ή χωρίς καθαρίζαμε τα πάντα, απολυμαίναμε τα πάντα και προστατεύαμε με τη δουλειά μας τον κόσμο, εμάς λοιπόν μας πετάνε σήμερα απροστάτευτους, άδικα, μέσα στην πανδημία και μας αφήνουν χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό. Μέσα στην πανδημία, και ενώ οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία στενάζουν για προσωπικό, ειδικά στην καθαριότητα, εμείς θεωρούμαστε περιττοί» συνέχισε. «Απαιτούμε το δίκιο μας», τόνισε προσθέτοντας πως «απαιτούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας! Δεν ζητάµε να μας χαρίσει κανείς τίποτα». Παράλληλα ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε ότι απαιτούν να παραταθεί η ισχύς των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας του υπουργείου Οικονομικών, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις τώρα σε αορίστου χρόνου, να μην γίνει καμία απόλυση, και να μην βρεθεί κανείς µόνος του στην πανδημία και κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα.
Στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου, οδηγός λεωφορείου και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, τη μάχη που δίνει προοπτική, που μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που στέλνει ανθρώπους μας στον θάνατο και τσακίζει τα δικαιώματά μας, που κάνει το μέλλον της νεολαίας χωρίς αύριο, χωρίς ζωή με δικαιώματα. Το ξανατονίζουμε: Πίσω δεν κάνουμε. Δίνουμε μια μάχη ζωής. Αυτός ο αγώνας μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι μια παρακαταθήκη στην ιστορία του ταξικού εργατικού κινήματος στη χώρα μας». Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες διεκδικούν μεταξύ άλλων «επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οργανωμένο έλεγχο σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς κι οργανωμένο έλεγχο στα σούπερ μάρκετ, στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα», καθώς επίσης απαιτούν να μην υπάρξει, «καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό» καθώς και «να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή». Ι.Καρ.
Ξεχωριστό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Παράλληλα ξεχωριστό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν εργατικές ενώσεις, ομοσπονδίες, σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων. Στο Σύνταγμα μεταξύ άλλων βρίσκονταν η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η Πρωτοβουλία δικηγόρων και Νομικών καθώς και σύλλογοι εκπαιδευτικών.
Μέρος των διαδηλωτών στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία μέχρι την Ομόνοια.
Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.