Με τη φράση αυτή υψηλόβαθμο κυβερνητικό σχέδιο αποκάλυψε στο newsit.gr πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη συμπεριφορά των συνομιλητών. Πάντως, πολλά στηρίζει, όπως είπε άλλη κυβερνητική πηγή στην παρέμβαση των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στην Κομισιόν για να χαλιναγωγηθούν οι ακραίες, σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν, προθέσεις και απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από τις συνομιλίες με τα δύο κυβερνητικά στελέχη προκύπτει ότι η κυβέρνηση αναμένει από το κουαρτέτο και ειδικά το ΔΝΤ να σκληρύνουν τη στάση τους μετά την επιστροφή από τη διακοπή που θα μεσολαβήσει από το Σάββατο ως τις 15 Φεβρουαρίου περίπου και τότε να θέσουν τα ζητήματα περικοπής των συντάξεων που είναι πολύ πιθανόν να αφορούν και τις κύριες συντάξεις.
Για τις επικουρικές δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση ότι θα ζητηθούν μειώσεις για να εξοικονομηθούν από 400 ως 500 εκατομμυρίων και αυτό έγινε απολύτως φανερό από την απορριπτική στάση που τηρούν οι συνομιλητές τους στο ζήτημα της αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων κατά 1,5%.
Όμως, «και εμείς προετοιμάζουμε την άμυνά μας για σκληρή διαπραγμάτευση», επισήμανε το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος.
Στα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις. Κι΄ αυτό όχι μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και στη φορολογία των αγροτών.
Το κύριο επιχείρημα είναι πως από τη στιγμή που τα ζητήματα τέθηκαν σε δημοσιονομική βάση, τότε μπορεί να δοθεί η δυνατότητα τα τυχόν κενά που θα υπάρξουν να καλυφθούν μέσω της αλλαγής της φορολογίας και επομένως από αυτή να βρεθούν εκείνα τα εισοδήματα που θα δώσουν απαντήσεις στο κουαρτέτο, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τη φορολογία των αγροτών από την οποία τα πρόσθετα έσοδα που αναζητούνται σύμφωνα με το μνημόνιο είναι 32 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να καλύψει το σκέλος της αγροτικής φορολογίας, όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από το κουαρτέτο και για το ασφαλιστικό από τη στιγμή που εκτός από το δημοσιονομικό σκέλος, υπάρχει και η υποχρέωση περιορισμού των δαπανών ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Στο σημείο αυτό το newsit.gr αναφέρει πως η μεγάλη απάντηση βρίσκεται στον περιορισμό της παραοικονομίας η οποία θα αυξήσει το ΑΕΠ και έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος, όμως αυτό προϋποθέτει ικανούς εισπρακτικούς μηχανισμούς να εισπράξουν εισφορές και φόρους, που σήμερα ακόμα δεν υπάρχουν.
Για να καταλάβουμε ότι η λύση η πραγματική και η σωστή βρίσκεται σε αυτό το σκέλος ας λάβουμε υπόψη ότι μόνο από τη μαύρη εργασία η παραοικονομία φτάνει στο 24% του ΑΕΠ, δηλαδή όσο περίπου χάθηκε στα χρόνια της κρίσης.
Αν σε αυτό προστεθεί και το υπόλοιπο μέρος της παραοικονομίας γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει πεδίο …δόξης λαμπρό για τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς. Αρκεί βεβαίως να υπάρχει και η πολιτική βούληση για την ενίσχυσή τους, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφυγαν επιμελώς να κάνουν, η τρόικα πριν και το κουαρτέτο τώρα δεν πίεσαν με εκβιαστικό τρόπο όπως έκαναν και κάνουν για τους μισθούς και τις συντάξεις και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τίποτα το εξαιρετικό ως τώρα να επιδείξει.