Ελλάδα

Μείωση εξοπλισμών: Γιατί είναι δύσκολο να γίνει τώρα

Οι διπλωμάτες είναι ιδανικοί στο να εφευρίσκουν όρους για πολιτικές που είναι πολύ εύκολες στα λόγια, αλλά περίπλοκες

στην υλοποίησή τους. 
Τελευταίο παράδειγμα, ο όρος “μέρισμα ειρήνης στο Αιγαίο,ο οποίος έρχεται από τα παλιά, από την εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών. Η χρησιμοποίηση αυτού του όρου αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη στην προσπάθεια “μαζέματος” του αρχικού κύματος ενθουσιασμού που επικράτησε σε κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας, για την πρόταση Ερντογάν περί αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών.

Το πρώτο εντυπωσιακό όσο και παράδοξο στοιχείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι στις πολλές ημέρες που μεσολάβησαν από την πρόταση Ερντογάν, στο ελληνικό Πεντάγωνο μάταια περίμεναν ένα τηλεφώνημα, ένα ερώτημα έστω για το τι μπορούμε να απαντήσουμε στους Τούρκους. 

Οι έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν τις εμμονές των τούρκων συναδέλφων τους. Και όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, εξέφρασαν αρκετά προχωρημένες απόψεις. Ναι στη μείωση οροφών οπλικών συστημάτων,όπως για παράδειγμα στα μαχητικά αεροσκάφη,στις φρεγάτες στα υποβρύχια. Η Ελλάδα το αργότερο μέχρι το 2015 θα έχει αποσύρει τουλάχιστον 100 μαχητικά αεροσκάφη δεύτερης γενιάς (Α-7 και F-4) και στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται θα ήταν ευτηχής να μην πιεστεί για αντικατάστασή τους και να κάνει τη δουλειά της με τα 200 αεροσκάφη τρίτης γενιάς που ήδη διαθέτει (F-16,Mirage 2000).

Το ΠΝ θα μπορούσε να αποσύρει τουλάχιστον δύο φρεγάτες και από δύο έως τέσσερα υποβρύχια. Η Ελλάδα από το 2005, έτσι κι αλλιώς δεν έχει προχωρήσει σε καμία αγορά ή παραγγελία και τα οικονομικά της μάλλον δεν θα της επιτρέψουν μεγάλες αγορές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά θα μπορούσε να τα ρίξει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η Τουρκία τι θα κόψει από το πραγματικά θηριώδες εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Οι αριθμοί ως γνωστόν λένε πάντα την αλήθεια:

Μέχρι το 2015 η Τουρκία θα διαθέτει 319 μαχητικά αεροσκάφη από τα οποία τα 240 θα είναι εκσυγχρονισμένα F-16 και παράλληλα θα αρχίσει να παραλαμβάνει 120 F-35 ,αεροσκάφη τέταρτης γενιάς από τις ΗΠΑ. Σύνολο μέχρι το 2017-2018:439 μαχητικά αεροσκάφη!

Η υπεροπλία της Τουρκίας στο ΠΝ, αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Την επόμενη πενταετία το τουρκικό ΠΝ θα διαθέτει 22 φρεγάτες έναντι 14 ελληνικών, 20 υποβρύχια έναντι 12 αν τελικά βέβαια ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και τα αδελφάκια του …ισιώσουν. 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά τέτοια αριθμητικά παραδείγματα. Υπάρχουν όμως κι άλλα εμπόδια πολύ πιο σοβαρά και ουσιαστικά, από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία προκαλεί βέβαια δυσπιστία, και την εξοπλιστική φρενίτιδα της Άγκυρας.Τα δισεκατομμύρια που “παίζονται” να χαθούν από μία πιθανή συμφωνία μείωσης εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας είναι πάρα, πάρα πολλά. Οι δύο χώρες, μετά από τις ΗΠΑ, έχουν τους μεγαλύτερους αμυντικούς εξοπλισμούς εντός ΝΑΤΟ! 

Είναι οι καλύτεροι πελάτες όλων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών. Κι όχι μόνο αυτό. Η Τουρκία, εκμεταλευόμενη τα τεράστια συμβόλαια που έχει υπογράψει έχει κατορθώσει να στήσει τη δική της αμυντική βιομηχανία που αποτελείται από 65 εργοστάσια και 70.000 εργαζόμενους. Η Άγκυρα δεν αγοράζει πλέον τίποτα αν δεν συμμετέχει στην κατασκευή του σε ποσοστά που μπορούν να φθάσουν και το 80% του παραγόμενου οπλικού συστήματος. 

Συνεπώς είναι δύσκολο να πειστεί η Αθήνα ότι οι προθέσεις της Άγκυρας είναι απολύτως ειλικρινείς. Κάπως έτσι φθάσαμε στο “μέρισμα ειρήνης που θα προέλθει από την αλλαγή της συμπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο”, όπως λένε τώρα από το ΥΠΕΞ, κάτι που ακόμη και σήμερα το πρωί, την ώρα που ο Τ.Ερντογάν πέταγε προς την Αθήνα, δεν το είδαμε να συμβαίνει.

Η συζήτηση ασφαλώς θα συνεχιστεί και φυσικά αποτελεί θετική εξέλιξη. Μέχρι να δούμε πρακτικό αποτέλεσμα στα ταμεία μας όμως, έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο.

 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα