Πανηγυρική η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στην σχετική ψηφοφορία για τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα έλαβε 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της χώρας μας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την χώρα μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Και πρόσθεσε: «Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ – που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «προεξοφλήσει» την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα.
Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες.
Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Breaking:με 182 ψήφους η Ελλάδα εξελέγη από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μη μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διετία 2025-26.
— Lena Argiri (@lenaargiri) June 6, 2024
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκροτείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα μέλη και τα δέκα είναι μη μόνιμα μέλη με θητεία δύο ετών.
Τα μη μόνιμα μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
«Μια περήφανη στιγμή για την Ελλάδα. Εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία 2025-2026 με την υποστήριξη 182 κρατών».
#GreeceUNSC 🇺🇳
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 6, 2024
A proud moment for 🇬🇷!#Greece has been elected to the UN Security Council for the 2025-2026 term with the support of 182 states. pic.twitter.com/RkMF1KMEuE
#BREAKING
— UN News (@UN_News_Centre) June 6, 2024
UN General Assembly ELECTS the following countries as Security Council non-permanent members for two-year terms starting 1 Jan 2025:
🇵🇰 Pakistan
🇸🇴 Somalia
🇵🇦 Panama
🇩🇰 Denmark
🇬🇷 Greece
Follow https://t.co/cdvB97txGj for updates pic.twitter.com/IfEcNvRKdr
Congratulations to @Denmark_UN 🇩🇰 @GRUN_NY 🇬🇷 @PakistanUN_NY 🇵🇰 @Panama_UN 🇵🇦 and Somalia 🇸🇴 on their election to the @UN Security Council.
— UK at the UN 🇬🇧🇺🇳 (@UKUN_NewYork) June 6, 2024
We look forward to working with you in 2025-26. #UNSC 🇩🇰🇬🇷🇵🇰🇵🇦🇸🇴 pic.twitter.com/PjrDMmUyLa
Εκτός της Ελλάδας, τα υπόλοιπα 4 μη μόνιμα μέλη που εξελέγησαν σήμερα είναι το Πακιστάν, η Σομαλία, ο Παναμάς και η Δανία.