Στο έργο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Εύας Κοταμανίδου αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με αφορμή τον θάνατο της εκλεκτής ηθοποιού.
“Τα πλάνα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που αποτυπώνουν το έντονο βλέμμα της, θα συνεχίσουν να κρατούν την παρουσία της ζωντανή από την οθόνη”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πληροφορούμενη τον θάνατο της Εύας Κοταμανίδου.
“Στους αμέτρητους ρόλους που ερμήνευσε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, η Εύα Κοταμανίδου μετέφερε, με κάθε της εμφάνιση, δύναμη, επιβλητικότητα, συναίσθημα. Υπηρέτησε την τέχνη της υποκριτικής με ήθος και συνέπεια. Ήταν ενεργός πολίτης, με συμμετοχή στα κοινά και άποψη, την οποία πάντοτε εξέφραζε με ευπρέπεια. Η απουσία της θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της”, αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα της η υπουργός Πολιτισμού.
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τον θάνατο της Εύας Κοταμανίδου
“Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας”, αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την Εύα Κοταμανίδου, που έφυγε σήμερα, Πέμπτη (26.11.2020) από τη ζωή.
“Η απώλεια της Εύας Κοταμανίδου βυθίζει σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Το ανήσυχο πνεύμα της, το υποκριτικό ταλέντο της, η ευαισθησία και η έμφυτη ευγένειά της την χαρακτήρισαν ως ηθοποιό αλλά και ως ενεργό πολίτη.
Click4more: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου
Η Εύα Κοταμανίδου ξεκίνησε από το Θέατρο Τέχνης για να ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια στον ελληνικό κινηματογράφο στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας. Ήταν η Ηλέκτρα του “Θιάσου” και η κόρη του “Μεγαλέξανδρου”, αλλά και σταθερή πρωταγωνίστρια του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στο πέρασμα του χρόνου.
Ζωντανό παραμένει το πρόσωπό της και σε άλλες ταινίες εκείνης της εποχής όπως η “Καγκελόπορτα” του Δημήτρη Μακρή, η “Ρόζα” του Χριστόφορου Χριστοφή, το “Ζωή Χαρισάμενη” του Πατρίς Βιβάνκος, καταλήγει το μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ