Αγέρωχη στέκει στη Μαρίνα Φλοίσβου η «Νεράιδα» του καπετάν Γιάννη, το αγαπημένο πλοίο του Γιάννη Λάτση, που έχει μετατραπεί σε πλωτό μουσείο. Ήταν ένα από τα πρώτα του πλοία. Ο ίδιος το θεωρούσε γούρι του και το συμπεριελάμβανε στα αγαπημένα του πλοία, καθώς τον έκανε γνωστό σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους της εποχής.
Μεγαλείο για ένα πλοίο, που επισκέφθηκε το newsit.gr, στο εσωτερικό του οποίου ξεδιπλώνεται η ιστορία του, το χρονικό της ανακατασκευής του και η ιστορία του «άρχοντα των θαλασσών». Η είσοδος είναι δωρεάν και χωρίζεται σε δύο μέρη.
Στο πρώτο υπάρχει η επιχειρηματική ιστορία του Γιάννη Λάτση, η οποία “στεγάζεται” στο παλιό σαλόνι του πλοίου. Εκεί μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες, αντικείμενα, χάρτες και διάφορα άλλα μοντέλα πλοίων, τα οποία εξιστορούν την πορεία του Γιάννη Λάτση στον 20ο αιώνα.
Προσωπικά του χαρτιά, το δίπλωμά του, το πιστοποιητικό γάμου του, φωτογραφίες με τα παιδιά ή να οδηγεί τη «Νεράιδα», ακόμη κι ένα ρολόι του με κάποια αραβική προσωπογραφία είναι μερικά από τα αντικείμενα τα οποία συνιστούν ένα ιστορικό σκηνικό.
Παράλληλα, η ιστορία του πλοίου από τη ναυπήγησή του το 1939 έως και τη μετατροπή του σε πλωτό μουσείο το 2010 εκτίθεται στους πλευρικούς διαδρόμους.
Το Ωράριο Λειτουργίας του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα στη Μαρίνα Φλοίσβου: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 16:00 – 19:00 (τελευταία προσέλευση: 18:30)/ Κυριακή: 12:00-18:00(τελευταία προσέλευση: 17:30). Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα έχει δημιουργήσει επίσης και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 12:00 και καλεί τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας να δηλώσουν συμμετοχή.
Το newsit.gr επικοινώνησε με την υπεύθυνη ξεναγήσεων στο πλωτό μουσείο, κ. Αθηνά Σπανάκη, η οποία μας εξήγησε γιατί ήταν το αγαπημένο πλοίο- γούρι του Γιάννη Λάτση. «Όταν το αγόρασε δεν ήταν μεγάλος εφοπλιστής. Είχε ήδη ένα με δύο μεγάλα πλοία. Ήταν ένα από τα πρώτα του πλοία. Θεωρούσε ο ίδιος ότι με αυτό έγινε γνωστός στον κόσμο και σε επιχειρηματικούς κύκλους του Πειραιά και σε πολιτικούς της εποχής. Το πλοίο το βάπτισε ο Πλαστήρας», μας είπε και πρόσθεσε «πολλοί τον θυμούνται να μεταφέρει βαλίτσες, να κόβει εισιτήρια. Είχε πολύ μεγάλη προσωπική εμπλοκή με αυτό. Θεωρούσε ότι του έφερε γούρι. Το καράβι φιλοξενούσε χοροεσπερίδες».