Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Μετά την κολχικίνη άλλα 4 με 5 φάρμακα στην μάχη κατά του κορονοϊού

ΗΠΑ

Οι μεταλλάξεις, η «θαυματουργή» κολχικίνη και ο συνωστισμός στην αγορά. Τι συζητά τώρα η επιτροπή και τι τους ανησυχεί. Γαργαλιάνος, Γκάκα και Καπραβέλος μιλούν στο newsit.gr.

Πόσο ανησυχούν τους επιστήμονες οι εικόνες που έδωσε η αγορά το περασμένο Σαββατοκύριακο; Θα εισηγηθούν εκ νέου κλείσιμο της; Τι μπορούμε να αναμένουμε από την κολχικίνη το φάρμακο που έχει ήδη ξεκινήσει να συνταγογραφείται από τους γιατρούς; Και τι συμβαίνει με τη διασπορά του βρετανικού στελέχους στην κοινότητα, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός κινείται ακόμα με αργούς ρυθμούς;

«Οι εικόνες που ήρθαν από την αγορά δεν είναι επικίνδυνες. Είναι όμως ανησυχητικές», λέει στο newsit.gr, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Click4more Δείκτης θετικότητας στα «κόκκινα» ξανά – «Αν δεν πέσει, να κλείσει η χώρα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υπάρξει μέσα στην εβδομάδα απότομη αύξηση των κρουσμάτων, η επιτροπή δεν θα εισηγηθεί κλείσιμο της αγοράς.

«Για να αποτυπωθεί η συμμετοχή της αγοράς στη διασπορά θα χρειαστούμε 10 ημέρες», λέει ο ίδιος, και συμπληρώνει πως μια εβδομάδα θα χρειαστεί ακόμα, για να δουν οι ειδικοί πώς προχωρά και η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους από την Βρετανία μέσα στην κοινότητα (σ.σ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα στην κοινότητα έχουν φτάσει τα 59).

Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Το ότι οι μεταλλάξεις είναι η νέα μας ανησυχία είναι μια πραγματικότητα. Αυτή όμως είναι μια ανησυχία παγκόσμια γι’ αυτό και όλη την εβδομάδα θα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή κοινότητα για να δούμε τι συμβαίνει. Όσο δεν διαθέτουμε ακόμα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, οι μεταλλάξεις γίνονται μια ανησυχητική εξέλιξη».

Δεν είναι πανάκεια η κολχικίνη

Όσον αφορά τώρα το αντιφλεγμονώδες φάρμακο με την ονομασία κολχικίνη, στην πρωτοπόρα ελληνική μελέτη για τη δράση της οποίας, συμμετείχε ο κ. Γαργαλιάνος, ο ίδιος τόνισε πως το φάρμακο αυτό δεν είναι πανάκεια. «Θα χρειαστεί ένας μήνας για να έχουμε πιο απτά αποτελέσματα για την δράση της απέναντι στον κορονοϊό. Είναι όμως μια ελπιδοφόρα εξέλιξη και στόχος είναι να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας κυματοθραύστης των ασθενών που αυτή τη στιγμή σπεύδουν στα νοσοκομεία. Θα χρειάζεται προσεκτική συνταγογράφηση σε πολύ  συγκεκριμένες ομάδες, η οποία ήδη από σήμερα έχει ξεκινήσει. Απόθεμα κολχικίνης πάντως υπάρχει στη χώρα μας».

Click4more Ψώνια με χρονόμετρο και μια φορά τη μέρα – Ιδού όλο το σχέδιο (video)

Σημειώνεται εδώ, ότι στην απόφαση για να μπει από σήμερα η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος, σε ασθενείς με κορονοϊό , συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση της, η οποία υποδεικνύει μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Και άλλα φάρμακα στο μικροσκόπιο για χρήση από τους ασθενείς έξω από τα νοσοκομεία

Σχολιάζοντας με τη σειρά της, τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά, η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», είπε πως τους προηγούμενους μήνες είδαμε πολύ πιο έντονες εικόνες υπαίθριου συνωστισμού, οι οποίες όμως δεν προκάλεσαν τελικά διασπορά στου ιού στην κοινότητα. Όπως μας εξήγησε η ίδια, οι καταναλωτές φορούν στην συντριπτική πλειονότητα τις μάσκες τους και βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο όπου η μεταδικότητα είναι πιο ήπια.

Όσον αφορά στη νέα εισαγωγή στην μάχη απέναντι στον κορονοϊό, την κολχικίνη, η κ.Γκάγκα δηλώνει πολύ ικανοποιημένη που οι γιατροί στην πρωτοβάθμια φροντίδα θα μπορούν να χορηγούν στους ασθενείς το συγκεκριμένο φάρμακο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, δεν αποκλείεται το επόμενο στη σειρά φάρμακο που θα μπορεί να συνταγογραφείται από τους γιατρούς για χρήση στο σπίτι, να είναι η κορτιζόνη– ουσία που ήδη βρίσκεται στην φαρέτρα των γιατρών μέσα στα νοσοκομεία. «Είναι τουλάχιστον άλλα 4 με 5 φάρμακα στο μικροσκόπιο που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στους ασθενείς. Με μια στενή παρακολούθηση και αυστηρά πρωτόκολλα, γιατί για παράδειγμα η κορτιζόνη  θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε ποιο σημείο της ασθένειας θα την χρησιμοποιήσεις, αυτές οι ουσίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εξωνοσοκομειακούς γιατρούς».

Ο ρυθμός εμβολιασμού δεν είναι αυτός που θα θέλαμε

Όσο για το ρυθμό του εμβολιασμού στη χώρα μας, η ίδια τόνισε πως δεν είναι αυτός που θα θέλαμε αλλά πως δεν έχουμε εξ αντικειμένου και περισσότερα εμβόλια στα χέρια μας. Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Γκάγκα όσοι έχουν προλάβει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι το πολύ 1000 άτομα, κατά βάση υγειονομικοί, γεγονός που σημαίνει ότι το τείχος της ανοσίας είναι ακόμα σε σχεδόν μηδενικό σημείο.

«Η διασπορά στην αγορά είναι δεδομένη – Ας είμαστε επιφυλακτικοί με την κολχικίνη»

Απαισιόδοξος με όλα τα νέα δεδομένα, ακούγεται ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσoκομείου «Γ. Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη.

Για την αγορά και το άνοιγμα της, πιο συγκεκριμένα, μας είπε: « Ήταν ένα ρίσκο  κι η εικόνα που δίνεται για αυτό το άνοιγμα είναι στρογγυλοποιημένη. Ακόμα και να τηρούνται τα μέτρα των αποστάσεων στις ουρές, οι άνθρωποι έξω στο δρόμο είναι πολλοί και είναι και ο ένας δίπλα στον άλλo. Ακόμα και με την έντονη ομιλία πάνω από μια μάσκα ο ιός μεταδίδεται.

Click4more Δημόπουλος: «Αυτές τις μάσκες πρέπει να φοράμε» – Τι είπε για την κολχικίνη

Χρειάζονται πιο αυστηροί υγειονομικοί όροι. Στη Θεσσαλονίκη όλος αυτός ο κόσμος που συρρέει στα μαγαζιά πακτώνεται στην κυριολεξία μέσα στα λεωφορεία μέχρι να φτάσει στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα σύστημα ολόκληρο τα ψώνια, δεν είναι απλώς η ουρά έξω από το κατάστημα».

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο και για τους εργαζόμενους μέσα σε αυτά τα καταστήματα, οι οποίοι έρχονται κοντά με εκατοντάδες κόσμου καθημερινά. «Δεν θα έπρεπε να γίνονται συχνά τεστ σε αυτούς τους εργαζόμενους, να διαφυλάσσεται η δική τους υγεία αλλά και των υπολοίπων;» αναρωτήθηκε ο κ. Καπραβέλος.

Προβληματισμένος ακούστηκε και με το λανσάρισμα της κολχικίνης ως ενός «θαυματουργού σκευάσματος», όπως το περιέγραψε ο ίδιος.

«Πρόκειται απλώς για μια πρόδρομη ανακοίνωση, δεν είναι μια σοβαρή κουβέντα αυτή για την κολχικίνη. Πρέπει να δούμε τα ποιοτικά στοιχεία της δράσης της. Αντ’ αυτού, σπεύσαμε να βγάλουμε οδηγίες για τη χρήση της με πρόχειρη αντιμετώπιση. Είναι πάρα πολλές φορές που φάρμακα λανσαρίστηκαν ως βελτιωτικά στην θνητότητα, φάρμακα πολύ ακριβά, που υποτίθεται ότι τροποποιούσαν την ανοσολογική απάντηση τoυ οργανισμού, αλλά οι ανακοινώσεις αναιρέθηκαν στην πορεία».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις