Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός έχει σημάνει συναγερμό σε όλη τη χώρα, καθώς οι ειδικοί φοβούνται το ενδεχόμενο διασποράς.
Και με δεδομένο πως το νέο στέλεχος του ιού είναι πιο μεταδοτικό οι υγειονομικές αρχές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ηδη στην χώρα έχουν εμφανιστεί αρκετά κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού και συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις προκειμένου να μην γίνει ζημιά.
Αναφορικά με τα υπάρχοντα μεταλλαγμένα κρούσματα, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν φτάσει τα 62, οι ειδικοί έχουν αυξήσει την έρευνά τους.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open εξετάζονται 200 δείγματα από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αλληλούχιση του νέου στελέχους. Τα 200 αυτά δείγματα εξετάζονται από: 90 Αττική, 20 Κρήτη και 90 Θεσσαλονίκη
Παράλληλα δείγμα της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί αναφορικά με την μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού, στο χώρο των επιστημόνων είναι ότι στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να επανεξετάσουν δείγματα που είχαν πάρει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αποκλείσουν την πιθανότητα η μετάλλαξη να έχει φτάσει στη χώρα μας νωρίτερα, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό.
Συνεχής η έρευνα για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους
Στο μεταξύ τρία νέα ύποπτα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα δύο στην Πιερία και ένα στη Χαλκιδική σύμφωνα με το Star. Οι έλεγχοι είναι πιο έντονοι κι έτσι είναι πολύ πιθανό μέσα στη βδομάδα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη έχουν ήδη εντοπιστεί εννέα κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο είχαν επαφή με κρούσμα από το Ντουμπάι.
Ωστόσο, δε χρειάζεται λόγος ανησυχίας καθώς όπως επεσήμανε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα, αρκεί να γίνουν και οι δύο δόσεις ώστε να επιτευχθεί ανοσία.