Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι βασικό μας «όπλο» είναι ο εμβολιασμός και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε να μέτρα κατά της διασποράς. Για το πόσο επικίνδυνη είναι η εν λόγω παραλλαγή του ιού, μίλησε το πρωί της Τρίτης (29/6) στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Η αυξημένη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητα της είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του ιού. «Μεταδίδεται ακαριαία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλά κρούσματα, αν επικρατήσει και υπάρξει πανδημικό κύμα» πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού θα νοσήσουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά κυρίως οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα το περάσουν ελαφρά και δεν θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Υποστήριξε παράλληλα ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών, καθώς μιλάμε για ένα κομμάτι του πληθυσμού που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί, παρατήρησε ότι δεν πρόκειται για εμβόλια, αλλά για απόδοση των δικαιωμάτων που είχαν πριν την πανδημία και δεν υπάρχει λόγος να τα στερούνται μετά τον εμβολιασμό τους.
Σε ότι αφορά την κάρτα ελευθερίας (freedom pass ) για τους νέους και την «πριμοδότηση» των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει, γιατί είναι πιθανό κάποιοι να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν περιμένοντας ανάλογη πριμοδότηση και για αυτούς.
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Με πληροφορίες από ΑΝΤ1