Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πλήρως στην ελληνική επικράτεια και η αγωνία είναι στα ύψη καθώς χτυπάει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.
Η ανησυχία των ειδικών μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τώρα που άνοιξαν τα σχολεία καθώς μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 3000 κρούσματα σε παιδιά ενώ μόνο χθες ήταν 387 σε ανήλικους και τα περισσότερα με τη μετάλλαξη Δέλτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το στέλεχος Δέλτα από την μια μέρα στην άλλη από τον έναν μήνα στον άλλον βλέπετε ότι ένα στα 4 κρούσματα τώρα είναι στα παιδιά εκεί που έχει πιάσει το Δέλτα» σημείωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Η αγωνία των ειδικών για τον αντίκτυπο του ανοίγματος των σχολείων στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι έκδηλη, καθώς τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά μας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 25% των μαθητών θα μολυνθούν και έως 500 θα χρειαστούν νοσηλεία.
«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη Θεσσαλονίκη, μια νηπιαγωγός και ένα παιδί στο βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» βρέθηκαν θετικά στον ιό. «Όλα ξεκίνησαν από μια δασκάλα που βρέθηκε θετική και έκλεισε το τμήμα» τόνισε ο αντιπρόεδρος δημ. Βρεφοκομείου «Αγ. Στυλιανός» Κωνσταντίνος Τσιαμπακίδης.
«Να θωρακιστούν τα σχολεία»
Να θωρακιστούν τα σχολεία για να μην υπάρξει διασπορά του ιου συνέστησε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης. «Ένα πράγμα που δεν έχει γίνει συνείδηση είναι ο καθαρός αέρας στις τάξεις θα έπρεπε να λειτουργούν με συσκευές καθαρισμού. Για να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνει καθολικός εμβολιασμός» συμπλήρωσε.
Μονόδρομος ο εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών είναι μονόδρομος για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιου στις σχολικές αίθουσες. Τα δημοτικά σχολεία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιδημιολόγων, καθώς αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο.
Κεραμέως: Τα σχολεία φέτος ανοίγουν με δυο βασικές διαφορές
Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως είναι λογικό οι γονείς να αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους, ωστόσο φέτος τα σχολεία ανοίγουν με δύο βασικές διαφορές.
«Η πρώτη και η κυριότερη είναι το εμβόλιο. Στους εκπαιδευτικούς, πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί και στους μαθητές κάνουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να τους πείσουμε να εμβολιαστούν».
Η δεύτερη διαφορά αφορά τη δυνατότητα του testing, καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα τόσο εργαστηριακών όσο και αυτοδιαγνωστικών τεστ.
«Εφαρμόζουμε αυξημένα τεστ, και εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά, όλα αυτά δωρεάν. Σε περίπτωση κρούσματος, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να κάνουν από 4 έως και 7 τεστ την εβδομάδα».
Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας για το πρωτόκολλο που προβλέπει πότε θα κλείνει ένα τμήμα, τόνισε ότι η ίδια θα έστελνε το παιδί της στην τάξη με περισσότερα από ένα κρούσματα, καθώς εκεί είναι πιο ασφαλές.
«Πού είναι πιο ασφαλή τα παιδιά μας; Πού θέλουμε τα παιδιά μας, εκεί όπου εφαρμόζονται οι έλεγχοι ή σε ένα πλαίσιο που δεν υπάρχουν έλεγχοι; Επενδύουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση».
Σύμφωνα με την ίδια, σε συνεργασία με τους ειδικούς έχει θεσπιστεί ένα «αναλυτικότατο πρωτόκολλο» το οποίο προβλέπει τη λειτουργία των σχολείων και όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τον κορoνοϊό και τη νόσηση μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού.
«Έχουν ληφθεί όλες οι παράμετροι για όσο το ασφαλέστερο δυνατόν περιβάλλον», επισήμανε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των self-tests.
«Απομονώνουμε τα κρούσματα και περιορίζουμε τη διασπορά. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία γιατί πλέον ο ιός ανιχνεύεται σε ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού».
Δια ζώσης η τριτοβάθμια
Αναφερόμενη στα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά με δια ζώσης εκπαίδευση.
Για να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα στο αμφιθέατρο, θα πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος, είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών είτε να κάνει δύο rapid tests την εβδομάδα με δικό του κόστος.«Αυτό είναι ένα σαφές κίνητρο προς τον εμβολιασμό».
«Δεν υπάρχει δυνατότητα μικρότερων τμημάτων»
Σχετικά με τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες του ΟΟΣΑ με τον μικρότερο μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, ενώ επισήμανε και τα προβλήματα που θα προέκυπταν αν τα τμήματα «έσπαγαν» σε πρωινά και απογευματινά.
«Ο γονιός πότε θα δουλέψει; Τι θα κάνει το παιδί τις υπόλοιπες ώρες;», αναρωτήθηκε και σημείωσε πως αυτό απαιτεί και περίπου 90.000 νέες αίθουσες που δεν υπάρχουν.«Αν μπορούσαμε θα αξιοποιούσαμε την ευκαιρία, όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
«Ένα παιδί που εμβολιάζεται είναι πιο προστατευμένο απέναντι στον ιό σε σχέση με ένα άλλο που δεν εμβολιάζεται. Είναι τεράστια τα οφέλη. Είναι μοναδικό δώρο αυτό που έχουμε και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό της κοινωνίας», κατέληξε η υπουργός, προτρέποντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.