Άσχημη συνεχίζει να είναι κατάσταση με τον κορονοϊό και την μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας, όπως προκύπτει και από τα όσα είπαν εκ νέου ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως το αισιόδοξο σενάριο για τις επόμενες μέρες κάνει λόγο για 3000 – 35000 κρούσματα τη μέρα, ενώ το απαισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για έως και 5.500 χιλιάδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο σημείωσε πως υπάρχει τώρα μια στασιμότητα στην αύξηση των κρουσμάτων
«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα.
Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
25% αύξηση στις νοσηλείες καθημερινά
Άσχημη είναι η κατάσταση στις νοσηλείες, Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται μέχρι αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.
Ο κ. Γώγος από τη μεριά του ανέφερε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.
«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις».
Ο κ. Τζανάκης επίσης σημείωσε πως σταμάτησε ο ρυθμός μείωσης των εμβολιασμένων. «Από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν».
Για μια ακόμα φορά αναφέρθηκαν στο πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός, καθώς προστατεύουν από σοβαρή νόσηση.
«Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε» είπε ο κ. Τζανάκης.
«1% οι εμβολιασμένοι σε 5.000 νοσηλείες»
Ο Χαράλαμπος Γώγος σχολίασε από την πλευρά του πως σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%.
«Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200», κατέληξε.