Ελλάδα

Μετάλλαξη κορονοϊού: Ανησυχία ειδικών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός των 108 μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές.

Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό… Τα εμβόλια καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού; Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, καθώς η αποτελεσματικότητα τους απέναντι στον μεταλλαγμένο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής μόλις που ξεπερνά το 50% σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί. 

Για την πορεία της πανδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων, μίλησε το βράδυ της Κυριακής (31/1) στο MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Όπως σημείωσε είναι ιδιαίτερο ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας 108 κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Ο σχετικά αυξημένος αριθμός μετάδοσης, υπολογίζεται κατά 50% περίπου παραπάνω από το κλασικό στέλεχος που έχουμε δει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Και από την άλλη φαίνεται να μην δίνει ανοσία ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί και αναρρώσει, τουλάχιστον στο 50% από αυτούς.

Click4more: Κορονοϊός: « Έκρηξη» του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα – 108 νέα κρούσματα

«Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε τη διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους από την αρχή του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. 

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «Η απόδοση του εμβολίου είναι 50% στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και όχι 95%, όπως για την κλασικό ή το βρετανικό». 

Αν δεν προσέξουμε, καθώς -όπως σημείωσε- δεν βρισκόμαστε σε σκληρό lockdowwn, είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, όπως συνέβη και με τη βρετανική μετάλλαξη. 

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι θα μπορούσαμε να δούμε την έναρξη ενός 3ου κύματος από τον Φλεβάρη και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική να φθάσει ακόμα και τα 960.

Δείτε αναλυτικό στο παρακάτω βίντεο:

 

Καμπανάκι Γώγου για την μετάλλαξη από τη Νότιο Αφρική

Στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του κορονοϊού  αναφέρθηκε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.»

Την ίδια ώρα τεράστια είναι η ανησυχία που προκαλούν τα δεκάδες «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του ιού.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη.»

Αναγκαία η λήψη πιο αυστηρών μέτρων 

Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε. 

Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ο Χαράλαμπος Γώγος μάλιστα προειδοποίησε  πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς.

Σχετικά με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτουν τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών. Όπως είπε, «ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών».

Τα σχολεία μπορεί να κλείσουν ξανά αν αυξηθούν τα κρούσματα

Οσον αφορά στα σχολεία ανέφερε ότι «η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση».

Ωστόσο, επεσήμανε πως «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν όλα στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. «Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορονοϊό.»

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω. «Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.» 

Δείτε όσα είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα