Άνοδο εμφανίζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Μάλιστα καταγράφηκε στη χώρα μας και το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής ΒΑ.4 που συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα.
Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του Οργανισμού, η γονιδιωματική ανάλυση σε 29 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 13 Απριλίου 2022 έως 21 Μαΐου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι λοιπόν, μετά την Όμικρον 5 (ΒΑ.5) ήρθε στη χώρα μας και η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) του κορονοϊού. Οι δύο αυτές παραλλαγές έχουν κάνει μεγάλη διασπορά στο νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη νότια Αφρική.
Είκοσι τρία από τα 29 δείγματα με στέλεχος Όμικρον – σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ – αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (79%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 95%), ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.4 και σε δύο δείγματα το στέλεχος ΒΑ.5 (και τα τρία δείγματα από Περιφέρεια Κρήτης).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.309 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.586 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).
πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη