Μεγάλη επίπτωση είχει η μετάλλαξη Όμικρον και τα μέτρα που πάρθηκαν στα ταξίδια από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.
Σύμφωνα με 5 ταξιδωτικά γραφεία με τα οποία μίλησε το newsit.gr, οι αεροπορικές πτήσεις προς την Ευρώπη παρουσίασαν μεγάλη κάμψη την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν επέλεξαν την γηραιά ήπειρο για χριστουγεννιάτικη και Πρωτοχρονιάτικη εξόρμηση, και αυτό εξαιτίας των πολλών περιορισμών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των πρακτορείων, “stop” στους ταξιδιώτες έβαλαν αναμφισβήτητα τα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, δηλαδή η υποχρεωτικότητα υποβολής σε rapid και μοριακούς ελέγχους αλλά και η επιβολή αρκετών ημερών καραντίνας μετά την είσοδο στην χώρα μας.
«Η Ευρώπη δεν “πολυδουλεύει”, ήταν υποτονική η κίνηση γενικά και είχαμε και αρκετές ακυρώσεις» αναφέρει στο newsit.gr ιδιοκτήτης μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου στην Αθήνα. «Δεν είχαμε την αναμενόμενη κίνηση» μας λέει η διευθύντρια άλλου πρακτορείου ενώ ο υπεύθυνος ενός άλλου ταξιδιωτικού γραφείου αναφέρει στο newsit.gr ότι «οι ταξιδιώτες έκατσαν στα σπίτια τους. Ας όψεται η Όμικρον».
Οι χώρες προτίμησης όσων ταξίδεψαν
Πάντως όσοι προτίμησαν την Ευρώπη για τις χριστουγεννιάτικες εορτές επέλεξαν περισσότερο χώρες όπως την Ιταλία, Ελβετία, Τσεχία, Αυστρία, και την Ουγγαρία όπου μάλιστα δεν υπάρχει καν ηλεκτρονική φόρμα PLF για τους ταξιδιώτες.
Στον αντίποδα, η Αίγυπτος, το Ντουμπάι και η Ιορδανία έκαναν την διαφορά. Είδαν σχετική άνοδο στις κρατήσεις, εν αντιθέσει με το Μαρόκο που παρουσίασε μία μεγάλη πτώση, καθώς σύμφωνα με ιδιοκτήτη πρακτορείου «στο Μαρόκο έχουν πάρα πολλούς περιορισμούς και δέχονται μόνο εμβολιασμένους. Είναι απαγορευτικό».
Τα μέτρα που εφαρμόζει η κάθε χώρα
Κάθε κράτος εφαρμόζει τα δικά του μέτρα τα οποία παρουσιάζονται στον αναλυτικό οδηγό Re-Open.
Στην Ιταλία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου απαιτείται τεστ για όλους τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προ της αναχώρησης. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες και μετά απαιτείται εκ νέου τεστ.
Στην Αυστρία δεν ισχύουν πλέον τα rapid, ενώ απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού έως 270 ημέρες μετά την τελευταία δόση, είτε πιστοποιητικό νόσησης (εντός 180 ημερών).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πλήρως εμβολιασμένοι -εξαιρούνται τα παιδιά 11 ετών και κάτω- κάνουν τεστ εντός δυο ημερών προ της άφιξης και δεύτερο τεστ εντός δυο ημερών μετά την άφιξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα. Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ μετά την άφιξή τους και συγκεκριμένα τη 2η και 8η μέρα.
Για ταξίδι στη Γερμανία γίνεται δεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση), ή αρνητικό μοριακό τεστ, ή πιστοποιητικό νόσησης (τουλάχιστον από 28 ημέρες και έως 6 μήνες νωρίτερα).
Στη Γαλλία όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα PCR ή rapid τεστ στο 48ωρο προ του ταξιδιού. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία καλύπτονται από το πιστοποιητικό των γονέων/κηδεμόνων τους.
Στην Ισπανία, όσοι ταξιδιώτες δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, πρέπει να επιδεικνύουν PCR 72 ωρών ή rapid 48 ωρών από την άφιξη. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται.
Τα μέτρα για την επιστροφή στην Ελλάδα
Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr
Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Στους παραβάτες, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κατά την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση παραβίασης της παρ. 1 το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ.
Η ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα, σύμφωνα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, από τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα.
Άννα – Τριανταφυλλιά Τσούτσα