Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Πενταπλάσιος ο ρυθμός διασποράς» – Τι λέει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό με την ανησυχία να είναι έκδηλη σε όλο τον πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει πενταπλάσιο ρυθμό διασπορά σε σχέση με αυτή που εμφανίστηκε στη Γουχάν της Κίνας.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στην εκπομπή «Tlive» και εξήγησε πως έχει η κατάσταση σχετικά με την μετάλλαξη Ομικρον. .

«Έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας από τις 16 που είχε η Δέλτα. Εγείρει λοιπόν υποψίες ότι μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα και ίσως να διαφεύγει εν μέρει της ανοσίας. Αυτοί οι δύο είναι οι κύριοι προβληματισμοί. Το θέμα της λοιμωτοξικότητας δεν είναι ακόμα καθαρό, δηλαδή κατά πόσο κάποιος κινδυνεύει περισσότερο από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα. Το θέμα είναι η πιθανότητα του υψηλού ρυθμού διασποράς, που είναι πενταπλάσιος από αυτόν της Γουχάν. Για να κάνουμε συγκρίσεις η Δέλτα είχε διπλάσια διασπορά από αυτή της Γουχάν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο τα συμπτώματα να είναι πιο ήπια κάτι που βοηθάει να χτιστεί ανοσία και να εξασθενήσει ο κορονοϊός είπε: « Είναι ένα σενάριο που υφίσταται. Εξελικτικά είναι λογικό οι επόμενες μεταλλαγές του ιού οι οποίες φαίνεται να είναι πιο δυνατές, να είναι πιο μεταδοτικές γιατί αυτός είναι ο βασικός μηχανισμός για να επιζεί και ταυτόχρονα πιο ήπιες όσον αφορά στη λοιμωτοξικότητα. Με αυτή την έννοια είναι πιθανόν να πηγαίνουμε στην επόμενη φάση της παγκόσμιας ζωής του κορονοϊού. Πηγαίνοντας δηλαδή σε ένα ιό που θα είναι πολύ πιο μεταδοτικός και θα κυριαρχήσει προφανέστατα στον κόσμο και αν είναι πιο ήπιος, όπως αυτό ελπίζουμε, μπορεί να πάμε στην παγκόσμια ανοσία».

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα