Site icon NewsIT
14:33 | 26.11.21

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Και η Ελλάδα θα απαγορεύσει τις πτήσεις από νότια Αφρική

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Και η Ελλάδα θα απαγορεύσει τις πτήσεις από νότια Αφρική
Newsit Newsroom

Η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα και όλα δείχνουν ότι θα αποφασίσουν, όπως η Κομισιόν κι άλλες χώρες, να απαγορεύσουν τις αφίξεις από χώρες της ευρύτερης περιοχής της νότιας Αφρικής. 

Η ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, θα “ανάψουν” το πράσινο φως για να απαγορευτούν οι πτήσεις από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, όπου έχει εντοπιστεί η επονομαζόμενη μετάλλαξη της Μποτσουάνα, η οποία εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια. 

Για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα συνεδρίασε νωρίτερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος πάντως συνέστησε να μην… υπάρξουν απαγορεύσεις από τις εν λόγω περιοχές της νότιας Αφρικής. 

Μόνο που η σύσταση αυτή ήρθε ενώ η Βρετανία αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη “κλείσει” τα σύνορά τους για τις πτήσεις από την περιοχή της νότιας Αφρικής. 

Παράλληλα, η Κομισιόν, όπως είχε προαναγγείλει η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται αργότερα, αν και ήδη οι χώρες μέλη παίρνουν τις αποφάσεις του και αυτό που μένει είναι το τυπικό του πράγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη “μπλόκο” έχουν επιβάλει Βρετανία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία, ενώ απαγορεύσεις ετοιμάζει και η Κροατία. Επίσης, η Γαλλία αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες. Σύμφωνα με το AFP, το Παρίσι αναστέλλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι.

Γιατί τρομάζει η μετάλλαξη από την Αφρική

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική προκαλεί τεράστια ανησυχία και θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής καθώς ενδέχεται να καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια, ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Γι’ αυτό, άλλωστε, ήδη Pfizer και BioNTech έχουν ήδη αρχίσει την έρευνα για το αν το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό ή όχι και άρα θα πρέπει να γίνει τροποποίηση.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ και η Βρετανία απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες.

«Δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα αυτής της παραλλαγής στη Βρετανία μέχρι στιγμής. Αλλά αυτό το νέο παραλλαγμένο στέλεχος προκαλεί τεράστια διεθνή ανησυχία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ στους βουλευτές.

Η πρώτη αλληλουχία του παραλλαγμένου στελέχους αναρτήθηκε από το Χονγκ Κονγκ από το κρούσμα ενός ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική, πρόσθεσε ο υπουργός. Κρούσμα έχει βρεθεί και στο Ισραήλ. 

«Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που εντόπισε την πιθανή απειλή αυτής της νέας παραλλαγής και προειδοποίησε τους διεθνείς εταίρους. Κι άλλα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Νότια Αφρική και στην Μποτσουάνα και είναι εξαιρετικά πιθανό ότι αυτή έχει τώρα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο Τζαβίντ απέτισε φόρο τιμής στους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες για το πόσο ανοιχτοί ήταν όσον αφορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος. Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις πτήσεις από τη χώρα αυτή δείχνει βιαστική.

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά που δεν είναι ακόμη γνωστά για το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος του νέου κορονοϊού, αλλά ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά και να είναι πιο μεταδοτικό και σημείωσε ότι ο ίδιος ανησυχεί για μια αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

«Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη οριστικά αν η εκθετική αύξηση στη Νότια Αφρική συνδέεται άμεσα με αυτήν την νέα παραλλαγή (…) ένα από τα διδάγματα αυτής της πανδημίας είναι ότι πρέπει να κινούμαστε γρήγορα και το ταχύτερο δυνατό», υπογράμμισε ο Τζαβίντ.

Το δίδαγμα από την COVID-19 είναι πως είναι απαραίτητη η έγκαιρη δράση, είχε δηλώσει νωρίτερα και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, υπερασπιζόμενος την απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι.

«Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους», είχε σημειώσει ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στην βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη να δράσει άμεσα και προληπτικά στην περίπτωση που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του κορονοϊού επιβεβαιωθούν, μολονότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version