Ελλάδα

Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας: Προγράμματα σπουδών για 9 ειδικότητες

Προγράμματα σπουδών 9 ειδικοτήτων για το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ανακοινώθηκαν Προγράμματα σπουδών για το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας με την οποία καθορίζονται τα προγράμματα σπουδών για 9 ειδικότητες σχετικά με το «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» των ΕΠΑΛ.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν τις ειδικότητες:

«Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών»

«Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων»

«Γραφικών Τεχνών»

«Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών»

«Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού»

«Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων»

«Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων»

«Αισθητικής Τέχνης»

«Βοηθός Φυσικοθεραπευτή».

Οι ειδικότητες αυτές εντάχθηκαν από το σχολ.έτος 2017-18 στα τμήματα μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ, ανεβάζοντας σε 16 το σύνολο των ειδικοτήτων στις οποίες  αναπτύσσονται ήδη προγράμματα μαθητείας.

Το Πρόγραμμα Σπουδών για το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας στοχεύει στα ακόλουθα:

– εξασφάλιση μιας στέρεας βάσης εξειδίκευσης, η οποία δεν θα δεσμεύει τον/την μαθητευόμενο/-η προς μια δεδομένη επαγγελματική κατεύθυνση αλλά θα δίνει έμφαση σε κοινά μαθησιακά πεδία που είναι σημαντικά ανεξαρτήτως θέσης μαθητείας και επιχείρησης

– διαμόρφωση κουλτούρας επαγγελματισμού (δεοντολογία επαγγέλματος, ασφάλεια και υγεία στην εργασία) και πελατοκεντρικού προσανατολισμού (μάρκετινγκ, εξυπηρέτηση πελατών, διαχείριση παραπόνων)

– καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας, οι οποίες είναι κρίσιμες και μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο εντός όσο και εκτός επιχείρησης (παρακίνηση, επικοινωνία)

– ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και δεξιοτήτων για επαγγελματικούς σκοπούς (επιχειρηματικότητα, επικοινωνία και προβολή μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media)

– ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ανάδειξης της σημασίας της αειφόρου ανάπτυξης

– ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων (problem solving) σε διαφορετικές συνθήκες
επαγγελματικού περιβάλλοντος και περιστάσεις και ανάπτυξη της αλγοριθμικής σκέψης (computational
thinking)

Δομή – Διάρκεια

Το Πρόγραμμα Σπουδών, του οποίου η δομή είναι αρθρωτή (modular), έχει σχεδιαστεί για την υλοποίηση του Εργαστηριακού Προγράμματος της Ειδικότητας συνολικής διάρκειας 203 ωρών.

Συνίσταται από επιμέρους μαθησιακά πεδία/ενότητες/δεσμίδες μαθησιακών αποτελεσμάτων (learning units/modules), που καλύπτουν το εύρος του αντικειμένου.

Ειδική βαρύτητα δίνεται στην ανάδειξη των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων, στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης καθώς και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των ικανοτήτων τους που σχετίζονται με την επίλυση προβλημάτων.

Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Η κατάσταση με την στατικότητα και τη ρύπανση είναι εξαιρετικά σοβαρή» λέει ο σπηλαιολόγος που ανακάλυψε τις 3 υπόγειες λίμνες στον Κηφισό
«Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες λίμνες. Πρέπει να γίνουν αυτοψίες από τους ειδικούς και άμεσα επεμβάσεις για την αποκατάσταση των φθορών» τόνισε ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος
Κηφισός: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή» λέει ο σπηλαιολόγος που ανακάλυψε τις 3 υπόγειες λίμνες