- Η αρχή θα γίνει από τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλέξάνδρας - Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες την Άνοιξη του 2019 - Το σχέδιο για την οδό Τοσίτσα
Στη αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αναμένεται να προχωρήσει η κρατική επιχείρηση “Ανάπλαση της Αθήνας”.
Τα επτά έργα προτεραιότητας για την «Αναπλαση ΑΕ» είναι:
- Η αποκατάσταση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε συνεργασία με τους κατοίκους, την Περιφέρεια Αττικής και το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
- Η αναβίωση του πράσινου πεζόδρομου της Τοσίτσα σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
- Η επέκταση του προτύπου επιτυχημένου προγράμματος ανάκτησης ακινήτων με κοινωνική ανταπόδοση του Υπουργείου Εργασίας σε άλλες ενότητες κενών κτιρίων του Δημοσίου.
- Η ενεργοποίηση έργων που εγκαταλείφθηκαν μέσα στην κρίση, όπως η πλατεία Θεάτρου και
- Η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας έως το Καλλιμάρμαρο.
- Η αναβάθμιση του εγκαταλειμμένου δημόσιου χώρου της οδού Πειραιώς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
- Η αποκατάσταση του θεάτρου Λυκαβηττού, σημειώνοντας για τα δύο τελευταία έργα ότι αφορούν σε δύο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Αρχή με τα Προσφυγικά
Η αρχή θα γίνει από τα Προσφυγικά στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που το 2002 κινδύνεψαν με κατεδάφιση για τις ανάγκες τις προωθούμενης επέκτασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με την έγκριση του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Τελικά, διασώθηκαν με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Αμπελοκήπων, της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου και άλλων φορέων, που κέρδισαν τις προσφυγές στο ΣτΕ.
Ωστόσο, πέρασαν χρόνια για να κηρυχθούν στο σύνολό τους διατηρητέα το 2009. Παρόλα αυτά, το 2013 μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν. Με νόμο που ψηφίστηκε το 2006, επέστρεψαν στο Δημόσιο και έχουν παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.
Το συγκρότημα των προσφυγικών στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας αποτελείται από από οκτώ διώροφες πολυκατοικίες, με συνολικά 228 διαμερίσματα, από τα οποία 51 ανήκουν σε ιδιώτες και κατοικούνται στην πλειονότητα τους από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Επίσης, υπάρχουν καταλήψεις από διάφορες συλλογικότητες.
Τα υπόλοιπα διαμερίσματα είχαν αγοραστεί από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της “Ανάπλασης Αθήνας”, Νίκο Μπελαβίλα, μικρό μέρος θα διατεθεί για τους συγγενείς ασθενών του γειτονικού αντικαρκινικού νοσοκομείου, καθώς και για μουσείο μικρασιατικού πολιτισμού. Επιπλέον, οι μελέτες προβλέπουν την αποκατάσταση των όψεων των πολυκατοικιών.
Στόχος είναι να αρχίσουν οι εργασίες την Άνοιξη του 2019.
Στα πλάνα και η οδός Τοσίτσα
Στα σχέδια των αναπλάσεων βρίσκεται και η ανάκτηση του πεζοδρόμου της Τοσίτσα, στην κάτω πλευρά των Εξαρχείων. Η “Ανάπλαση” ανέλαβε την πρωτοβουλία για να μην μετατραπεί σε εργοτάξιο η πλατεία, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί σταθμός για τη νέα γραμμή του μετρό που θα ξεκινά από το άλσος Βεΐκου και θα φτάνει έως το Πανεπιστήμιο και από εκεί στο Κολωνάκι και την περιοχή Γουδή. Μάλιστα, έχει υποβάλει στην “Αττικό Μετρό” πρόταση να μετατοπιστεί η στάση σε άλλη θέση και να χωροθετηθεί ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και το Μουσείο. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, προτείνεται τα έργα να γίνουν όσο τον δυνατόν πιο μακριά από την πλατεία και οι προσβάσεις του σταθμού σε γειτονικούς δρόμους.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ