Τετάρτη, 13 Νοε.
15oC Αθήνα

Μεταναστευτικό: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση “καρφώνει” την κυβέρνηση Τσίπρα!

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI

– Η μεταναστευτική κρίση “γονατίζει” την Ευρώπη, με το παρασκήνιο στην Ελλάδα να είναι “καυτό”
– Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας “φωτογραφίζει” την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για παραλείψεις
– “Βέλη” προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη
– Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το δυναμικό του Λιμενικού και τα σκάφη που… “κάθονται”

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το μεταναστευτικό και μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σήμερα οι εμπλεκόμενοι υπουργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν περισσότερα απ’ όσα θα γίνουν στο “καυτό” αυτό ζήτημα.

Στο πλαίσιο των μέτρων που (επιτέλους) θα ληφθούν, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι δέκα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα διατεθούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι αναφορές για τα μέτρα πάντως δεν ήρθαν… “βελούδινα”, αφού οι αιχμές για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν σαφείς.

Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε επίσης ότι θα υπάρξει οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης.

Τα “βέλη” του Χριστοδουλάκη

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στα σαλόνια της ΕΕ αλλά χρειάζεται και μια καθολική αντιμετώπιση εντός και εκτός Ελλάδας“, δήλωσε  ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, υπάρχουν δύο ταμεία από τα οποία μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Όπως συγκεκριμένα είπε, το ένα είναι το Ταμείο Ασύλου το οποίο θα δώσει 400 εκατ. ευρώ, “χρήματα που δεν είχαν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες για να διατεθούν λόγω καθυστερήσεων”, ατάκα που αποτελεί έμμεση αιχμή για την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το δεύτερο είναι το Ταμείο Απόρων από το οποίο μπορεί να εξασφαλιστούν 330 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως σημείωσε αναμένεται να αυξηθεί όσο αυξάνεται η ροή μεταναστών.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι για την καλύτερη απορρόφηση αυτών θα απασχοληθούν 10 άτομα εξειδικευμένα από το υπουργείο Οικονομικών που θα μετατεθούν στη γενική γραμματεία Μετανάστευσης και τα οποία θα πιάσουν δουλειά την Παρασκευή για να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων.

Ταυτόχρονα έκανε έκκληση προς τους εφοπλιστές για να βοηθήσουν εθελοντικά και να διαθέσουν αυτοβούλως τη συνεισφορά τους.

Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα χρειαστεί πάνω από 1 δισ. ευρώ και γι’ αυτό περιμένουμε άμεσα τη βοήθεια της Κομισιόν.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε δύο βδομάδες θα έχει συνταχθεί μελέτη από τον ΕΟΤ και το ΚΕΠΕ για το πόσο έχουν πληγεί τα νησιά τους τελευταίους μήνες, ώστε να δοθεί ανάλογη στήριξη.

Μέτρα…

Τα μέτρα που λαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, με στόχο να κρατήσουμε τις ροές σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρων συμφόρησης στην Αθήνα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει 9 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πέντε ελληνικά νησιά δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων, η Λέσβος (δέχεται το 50%), η Κως (28%), η Χίος (14%), η Σάμος (12%) και η Λέρος (μικρότερα ποσοστά).

Παράλληλα, ωστόσο, φαίνεται πως τόσα χρόνια, το Λιμενικό που δίνει καθημερινά μάχη με τους δουλέμπορους και πολλές φορές αναγκάζεται να μαζεύει άψυχα κορμιά από τη θάλασσα γιατί το δουλεμπορικό που μετέφερε μετανάστες, έχει ναυαγήσει.

Αυτό το Λιμενικό μοιάζει “ανάπηρο” και παλεύει χωρίς… δυνάμεις, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη από τα 240 πλοία του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, ενώ από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε