Τετάρτη, 20 Νοε.
18oC Αθήνα

Μεταναστευτικό τσουνάμι ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από Λιβύη και Αιγυπτο θα χτυπήσει τον ευρωπαϊκό νότο – Τι θα κάνει η Ελλάδα;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Δεν αντέχουμε άλλους μετανάστες στην Ελλάδα,  επισημαίνουν οι ειδικοί που έχουν μελετήσει με σοβαρότητα το θέμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Ωστόσο το μεταναστευτικό τσουνάμι που θα πλήξει τον ευρωπαϊκό νότο σίγουρα δεν αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Ηδη οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην Ελλάδα ξέρουμε πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την καυτή πατάτα όμως αντί να ενισχύουμε τους φορείς που ασχολούνται με τους μετανάστες τους καταργούμε όπως κάναμε για παράδειγμα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από την άλλη, η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε την εξουσία ίδρυσε ξεχωριστή Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Από εκει όμως,  για το θεμα των μεταναστών που αναμένεται να εισέλθουν στην Ελλάδα, μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οπως δήλωσε στο newsit ο Αλέξανδρος Ζαβός, πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο ίδρυσε μαζί με άλλους καθηγητές επειδή καταργήθηκε το ΙΜΕ.ΠΟ, “είναι σαν καίγεται το σπίτι σου και εσύ να κλείνεις τη βρύση για να μην ξοδέψεις νερό”.

“Μετά από το ντόμινο αυτό που παρουσιάστηκε στις Αραβικές χώρες, δηλαδή τον ξεσηκωμό και τις αλλαγές καθεστώτων, θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα ανθρώπων που εγκαταλείψουν τις χώρες τους προς ασφαλέστερους προορισμούς. Επειδή και η γειτονική τους περιοχή δεν είναι ασφαλής, οι πληθυσμοί αυτοί θα μετακινηθούν προς την Ευρώπη. 

Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ ειναι για ένα περιπου 1.000.000 άτομα, τα οποία κυρίως θα έρθουν απο τηΛιβύη, την Αίγυπτο και ίσως την Αλγερία. Τα πρώτα κύματα μεταναστών τα είδαμε στην Ιταλία από την Τυνησία όπου μέσα σε μία εβδομάδα πήγαν 5.000 άτομα ενώ συνολικά πέρυσι ειχαν περάσει τα σύνορα της χώρας 4.900 άτομα. Αρα καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Τα σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται πολύ κοντά στη Λιβύη. Μπορούμε να φρουρήσουμε τα σύνορά μας, όμως δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε οτι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς διωγμού, δεν δικαιούνται άσυλο, οπότε αναρωτιέμαι πως θα το αντιμετωπίσουμε αυτό; Πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δεν είναι δυνατον να δεχθούμε άλλα κύματα μεταναστών. Πρέπει η Ευρώπη αν αποφασίσει να τους δεχθεί να τους μοιράσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει αμεσως δίχως να χάνουμε χρόνο. Δεν είναι μόνο οικονομικο το θέμα. Σίγουρα η Ελλάδα δεν μπρορεί να αντέξει όχι ένα εκατομμυριο κόσμο αλλά ούτε πολύ λιγότερο. Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έπρεπε να καταργηθεί, μπορούσε και να κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος και να μιλήσει και να βρει τρόπους συννενόησης με τους μετανάστες. Ηταν ένα όργανο που ουσιαστικά βοηθούσε στη χάραξη πολιτικής σε έναν τομέα που η Ελλάδα καίγεται. Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σου και εσύ να κλεινεις τη βρύση για να μην ξοδέψεις νερό.Noμίζω πως θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που επρεπε να κλείσει στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Η άποψή μου είναι ότι αν δεν βρεθεί διέξοδος  να εκτονωθεί αυτή η μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα στο εσωτερικό θα οδηγηθουμε σε εσωτερική κρίση με το θέμα των μεταναστών. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους μετανάστες από τη στιγμή που έχει μαζευτει μεγάλος αριθμός μη νομίμων και οι οποίοι ουσιαστικά βρίσκονται σε μια χώρα που δεν τους δίνει καμία προοπτική αλλά και ούτε μπορεί να τους αφομοιώσει. Οι ίδιοι οι μετανάστες θα προκαλέσουν μια λύση που δεν ξέρω ποσο ανώδυνη θα είναι για τη χώρα”.

Ακούστε τι είπε στο newsit ο προεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Ζαβός.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε