Ελλάδα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος και τα ανυπέρβλητα ευρήματα

Ιστορική μέρα η σημερινή (29.11.2024) αφού εγκαινιάστηκε και επισήμως το πολυαναμενόμενο Μετρό Θεσσαλονίκης έπειτα από χρόνια αναμονής. Στον σταθμό Βενιζέλου έδωσαν το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πολλοί Έλληνες υπουργοί.

Τον θαυμασμό τους για τον αρχαιολογικό χώρο και τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής τους από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Είναι απίστευτο», αναφώνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «κάνατε κάτι μοναδικό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και οι δύο έδωσαν θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για να παραχθεί αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα του ολοκληρωμένου πλέον Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Είναι πραγματικά μοναδικό τεχνικό έργο το οποίο αναδεικνύει όλο τον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει όλη την όψη της πόλης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς από αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αυτόν τον σταθμό και να αναγνωρίσουν την τεράστια προσπάθεια η οποία έγινε από όλες τις υπηρεσίες ώστε η πόλη να μπορεί να έχει και αρχαία και Μετρό».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόηση του για την ταλαιπωρία που υπέστη η Θεσσαλονίκη από την ιστορία του Μετρό, αλλά σημείωσε ότι «σήμερα, όμως, κοιτάμε μπροστά και από αύριο το μοναδικό αυτό τεχνικό έργο παραδίδεται στους πολίτες».

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός περπάτησαν στη ρωμαϊκή λεωφόρο Decumanus Maximous της Θεσσαλονίκης, καθώς η υπουργός Πολιτισμού τους ξεναγούσε δίνοντας πληροφορίες για τις δραστηριότητες των κατοίκων εκείνης της εποχής.

Η ξενάγηση έγινε σε έναν αρχαιολογικό χώρο έκτασης 1.260 τετραγωνικών μέτρων, που όμως -όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη, ανασκάφηκαν, μελετήθηκαν, αποσπάστηκαν προσωρινά, συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι ορατές αρχαιότητες, επιπλέον 2.300 τ.μ. αρχαιοτήτων.

«Πρόκειται για τις υποκείμενες φάσεις της ρωμαϊκής και της ελληνιστικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα στο σταθμό Βενιζέλου έχουμε ένα πανόραμα των παλαιότερων οικοδομικών φάσεων της Θεσσαλονίκης από τα ελληνιστικά χρόνια, τεκμηριώνοντας την ίδρυση Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο το 316 π.Χ. και την ανάπτυξή της στα πεδινά και προς τη θάλασσα», είπε στην εισαγωγή της η υπουργός Πολιτισμού.

«Δικαιώνεται σήμερα η ανάδειξη αρχαίων ευρημάτων»

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε κατηγορηματικά στην ξενάγησή της ότι «απόσπαση και επανατοποθέτηση 3.500 τετραγωνικών μέτρων αρχαιοτήτων, δεν έχει ξαναγίνει» και ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί να σεμνύνεται για κάτι μοναδικό: Για έναν αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο, ενταγμένο σε ένα μείζον τεχνικό κοινωφελές έργο, αλλά και έναν αρχαιολογικό χώρο που εντάσσεται οργανικά στην καθημερινότητα των πολιτών».

Υπογράμμισε ότι η εκτέλεση του έργου ήταν υποδειγματική, καθώς πραγματοποιήθηκε με απόλυτη τήρηση των διεθνών προτύπων και της κείμενης αρχαιολογικής νομοθεσίας και ότι στο εξής, κάθε επιβάτης μπαίνοντας στο μετρό, θα έρχεται σε άμεση επαφή με τη μακραίωνη ιστορία της πόλης, κάτι που αποτελεί διεθνώς, ένα μοναδικό προνόμιο της Θεσσαλονίκης.

Η κ. Μενδώνη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προσωρινή απόσπαση και οριστική επανατοποθέτηση των ευρημάτων, η οποία όπως είπε, «σήμερα δικαιώνεται». «Αν είχε επιλεγεί η πρόταση της κατά χώραν παραμονής των αρχαιοτήτων, είναι βέβαιο ότι το Μετρό δεν θα έχει ολοκληρωθεί σήμερα. Όμως δεν θα υπήρχε ούτε αναδεδειγμένος ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος και ασφαλώς δεν θα υπήρχε ένα πλήθος αρχαιολογικών και ιστορικών τεκμηρίων που αποκαλύφθηκαν από την ανασκαφή και τη μελέτη των υποκείμενων αρχαιολογικών στρωμάτων», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τότε (το 2019) η κυβέρνηση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνικό Μετρό, ανέλαβαν να συμβιβάσουν την ολοκλήρωση του έργου, με τη διάσωση και την ανάδειξη των μοναδικών αρχαιολογικών καταλοίπων που είχαν αποκαλύψει οι ανασκαφικές εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου.

«Δώσαμε/δώσατε μία υποδειγματική επιστημονική και δεοντολογικά ορθή λύση στην επίπονη εξίσωση, καθώς η αποκάλυψη και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων συνδυάστηκε με την αποπεράτωση του τεχνικού έργου, συντελέστηκε ένα πρωτότυπο και καινοτόμο σε παγκόσμια κλίμακα εγχείρημα, το οποίο απαιτούσε κυριολεκτικά χειρουργικές κινήσεις, γνώσεις, εμπειρία, υπευθυνότητα, μέθοδο, σχολαστικότητα και συνεχή εποπτεία», σημείωσε.

Στη συζήτηση που είχαν εντός του αρχαιολογικού χώρου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυριανή παράδοση του Μετρό για χρήση και προέτρεψε να μην χρησιμοποιούμε την ορολογία «εγκαίνια» γιατί, όπως είπε, είναι «πολυφορεμένη» και ο ίδιος προτιμάει την ορολογία «έναρξη λειτουργίας».

«Με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ξεκίνησε το Μετρό»

Έχοντας δίπλα του τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και νέο Επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Ούτε να το φανταζόταν ο Απόστολος ότι θα ταύτιζε την έναρξη της θητείας του την Κυριακή με τα εγκαίνια του Μετρό αύριο».

«Με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ξεκίνησε το Μετρό, βλέποντας τον κ. Κούβελα, με Κυριάκο τελείωσε», παρενέβη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και τότε ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε: «Ξεκίνησε νωρίτερα το έργο, η πρώτη εγγραφή έγινε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον προϋπολογισμό του 1976».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στον σταθμό Βενιζέλου μαζί με τον σύντροφό της Παύλο Κοτσώνη, ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και τους υποδέχθηκαν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος.

Παρόντες στην ξενάγηση ήταν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, , ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και νέος Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο πρώην δήμαρχος Σωτήρης Κούβελας που πρώτος το 1986 είχε προτείνει την κατασκευή Μετρό ελαφρού τύπου.

Μεταξύ των επισήμων στο σταθμό Βενιζέλου ήταν και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας.

Πηγή φωτο: Eurokinissi

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα