Site icon NewsIT

ΜΗ-60 Romeo: Οι «κυνηγοί» υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού σε εντατική εκπαίδευση

15.09.2024 | 13:37
ΜΗ-60 Romeo: Οι «κυνηγοί» υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού σε εντατική εκπαίδευση

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η εκπαίδευση των πληρωμάτων για τα τρία πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo του Πολεμικού Ναυτικού που «προσγειώθηκαν» στην Ελλάδα πριν τουλάχιστον έξι μήνες.

Ήδη τα δύο πρώτα ελικόπτερα είναι απόλυτα επιχειρησιακά, ενώ και το τρίτο αναμένεται να ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα το μεγάλο αεροπορικό show Athens Flying Week είδαν από κοντά ένα από τα τρία νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα και είχαν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν και να θαυμάσουν το νέο απόκτημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που ήδη επιχειρούν και συντηρούν τα καινούργια υπερσύγχρονα ελικόπτερα δηλώνουν ενθουσιασμένα από τις τεράστιες δυνατότητες των Romeo, τα οποία αποτελούν άλμα σε σχέση με τα εξαιρετικά αξιόπιστα και S-70 Aegean Hawk. Η τεχνολογική διαφορά των δύο ελικοπτέρων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής όσο προχωρά η εκπαίδευση των πληρωμάτων και τα πρώτα Romeo συμμετέχουν σε επιχειρησιακές δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων σε διακλαδικό ρόλο.

Η αρχή έγινε με την μεγάλη άσκηση του Στόλου «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2», όπου για πρώτη φορά συμμετείχε ελικόπτερο MH-60R σε μια σειρά από σενάρια ενώ και την περασμένη εβδομάδα έλαβε μέρος σε σενάριο της πολυεθνικής άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «ORION 24» και συγκεκριμένα σε νηοψία στον κόλπο των Μεγάρων. Όσο περνά ο καιρός και με την επιχειρησιακή ένταξη και του τρίτου Romeo θα δούμε τα πανίσχυρα καινούργια ελικόπτερα σε όλες τις μεγάλες ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στόλου.

Χωρίς αμφιβολία το επόμενο μεγάλο άλμα για τα ελικόπτερα MH-60R θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2025, όταν το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τις πρώτες δύο γαλλικές φρεγάτες Belharra «ΚΙΜΩΝ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ». Τα πληρώματα των Romeo περιμένουν τη στιγμή που θα προσνηωθούν για πρώτη φορά στα decks των καινούργιων φρεγατών και θα συνεργαστούν μαζί τους στα πρώτα σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Όπως εκτιμάται ο συνδυασμός των δυνατοτήτων των MH-60R με τις υπερσύχγρονες ψηφιακές φρεγάτες FDI θα είναι «φονικός», καθώς τόσο τα ελικόπτερα όσο και τα πλοία διαθέτουν τα πιο ισχυρά και σύγχρονα ανθυποβρυχιακά συστήματα παγκοσμίως, ενώ οι δικτυοκεντρικές τους δυνατότητες – διαθέτουν μεταξύ άλλων και σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 – θα τα μετατρέψουν σε ένα ανίκητο ζευγάρι, «φόβο και τρόμο» για τα εχθρικά υποβρύχια.

Το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει ακόμα τέσσερα καινούργια ελικόπτερα MH-60R έως το 2026 για να φτάσει συνολικά τα επτά, ενώ εντός του 2025 θα διαθέτει στο οπλοστάσιο του και την 3η καινούργια φρεγάτα Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ», η οποία θα έρθει να προστεθεί στις υπόλοιπες δύο «ΚΙΜΩΝ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ». Με τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI τελευταίας τεχνολογίας και επτά καλύτερα παγκοσμίως ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει έναν συνδυασμό ανθυποβρυχιακών οπλικών συστημάτων μακράν ισχυρότερο από κάθε άλλο ναυτικό στην περιοχή.

Τα πληρώματα των φρεγατών Belharra μαζί με αυτά των ελικοπτέρων Romeo θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται μαζί στο δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Το επόμενο βήμα για τον Στόλο θα είναι ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ με τις οποίες επίσης θα κληθούν να συνεργαστούν τα επόμενα χρόνια τα ελικόπτερα Romeo, εν αναμονή των επόμενων καινούργιων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ελικόπτερα MH-60R χαρακτηρίζονται ως «κυνηγοί υποβρυχίων» και όχι άδικα, καθώς διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού και κρούσης. Τα ελληνικά MH-60 Romeo διαθέτουν εγκατεστημένο το σύστημα υπερύθρων FLIR δεύτερης γενιάς AAS-44 της Raytheon που προσφέρει διευρυμένη νυχτερινή όραση και καθοδήγηση πυραύλων AGM-114 Hellfire. Επιπλέον, διαθέτουν σύγχρονες ρουκέτες APKWS των 70mm με δυνατότητα καθοδήγησης μέσω laser, εκτοξευτή 25 θέσεων για ηχοσημαντήρες AN/SSQ-36/53/62, εξελιγμένο σόναρ ΑΝ/AQS-22, πυλώνες για τορπίλες ΜΚ-46, κατευθυνόμενα βλήματα Penguin και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου.

Πρόκειται για ελικόπτερα «αστακούς» με τους πλέον προηγμένους αισθητήρες και πολύ υψηλές δυνατότητες στον δικτυοκεντρικό πόλεμο. Μαζί με τα εξαιρετικά αξιόπιστα S-70 Aegean Hawk θα αποτελούν το «μακρύ χέρι» των φρεγατών και την «ασπίδα» όλων των Μονάδων Επιφανείας έναντι κάθε απειλής. Με κύρια αποστολή τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και δυνατότητες στον πόλεμο επιφανείας αλλά και ρόλο σε αποστολές Έρευνας / Διάσωσης (SAR). Σε μια χρονική συγκυρία που η γειτονική χώρα εντάσσει σε υπηρεσία τα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης τύπου 214, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες της Τουρκίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Του Κώστα Σαρικά/ Πηγή: Onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version