Η 30χρονη Κριστίνα κατάγεται από την πόλη Ενάκιεβο, της περιφέρειας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Η πόλη αυτή είναι η γενέτειρα του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ξημερώνοντας από την πιο αιματηρή νύχτα, που βίωσε το ουκρανικό έθνος από εποχής πρώην Σοβιετικής Ένωσης,
με τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας να αφήνουν τουλάχιστον 26 νεκρούς,
η Κριστίνα ετοίμασε τις βαλίτσες της και αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Κιέβου, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Έφτασε στις 14.30 και ήταν μία από τους 96 επιβάτες, που εγκαινίασαν την πρώτη πτήση της νέας αεροπορικής εταιρείας Ellinair, του ελληνικού Ομίλου Μουζενίδη.
“Είναι η 5η φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί ξανά τη Θεσσαλονίκη και έχω πάει επίσης στην Αθήνα και την Κρήτη. Πάντα είναι διασκεδαστικά εδώ, αγαπώ πολύ τη χώρα σας”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κριστίνα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά τα αισθήματά της είναι ανάμεικτα. “Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ, ανυπομονούσα να έλθω, όμως το μυαλό μου δε μπορεί να μην είναι και στην πατρίδα μου, στους φίλους μου που άφησα πίσω, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται και εκεί που εκτυλίσσονται τα δραματικά γεγονότα”, σημειώνει.
Η ίδια τονίζει ότι αδυνατεί να κατανοήσει την τροπή που πήρε η διαμάχη που ξέσπασε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, επιλέγοντας την ενίσχυση των σχέσεων του Κιέβου με τη Μόσχα.
Προφανώς υπάρχει μία διαφοροποίηση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ουκρανίας, όσον αφορά στην οπτική των πολιτών απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή την πρόσδεσή της στο άρμα της Μόσχας, σημειώνει η Κριστίνα, η οποία συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, όταν αυτές ξεκίνησαν, αποδοκιμάζει όμως τη βίαιη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. “Δεν ξεκίνησε έτσι, δεν κατανοώ όλη αυτή τη βία”, σημειώνει, ενώ εκτιμά ότι η χώρα της ενδεχομένως βρίσκεται εν μέσω μίας γεωπολιτικής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
“Ανησυχώ για το μέλλον της χώρας μου”, επισημαίνει, αν και διευκρινίζει ότι προς το παρόν η ανησυχία των πολιτών για την ασφάλειά τους περιορίζεται γύρω από την περιοχή όπου εκδηλώθηκαν οι συμπλοκές.
Αντίστοιχο κλίμα μεταφέρουν και οι αεροσυνοδοί στην πτήση, που ξεκίνησε το πρωί από το Κίεβο για τη Θεσσαλονίκη, Βίκυ Σγουρή και Ελευθερία Παπαδάκη. “Δεν υπάρχει γενικότερα κλίμα ανασφάλειας. Έξω από το κέντρο των επεισοδίων τα πράγματα είναι ήρεμα. Το πρωί στο αεροδρόμιο όλα ήταν ήρεμα. Οι επιβάτες μας έδειχναν πολύ χαρούμενοι στη διάρκεια της πτήσης για τη Θεσσαλονίκη, δεν φαίνονταν ανήσυχοι”, επισημαίνουν.
Διαβάστε ακόμα:
Ουκρανία: Ο Ναός έγινε… χειρουργείο! Συγκλονιστικές εικόνες
Τα παιδιά της ουκρανικής “επανάστασης” (ΦΩΤΟ)
Ουκρανία: Νεκρός από σφαίρες δημοσιογράφος στο κέντρο του Κιέβου
Πιθανή η διάλυση της Ουκρανίας – O εμφύλιος μοιάζει αναπόφευκτος