Δευτέρα, 2 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση στο μνημόσυνο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση στο μνημόσυνο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη
ΦΩΤΟ αρχείου (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ /EUROKINISSI)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (02.09.2024) το ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη. Η τελετή για τον καταξιωμένο παγκοσμίως, Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Στην τελετή μνήμης για τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη, τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο βουλευτής Χανίων, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Επίσης, παραβρέθηκαν η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη της οικογένειας του μουσικοσυνθέτη, και όπως δήλωσε η εγγονή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μυρτώ:

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι που είμαστε εδώ διότι ο παππούς είναι μία αγκαλιά για όλους και θα συνεχίσει να είναι μία αγκαλιά. Κάθε χρόνο που βρίσκομαι εδώ, αισθάνομαι ότι είναι ο ήλιος μας με το που φτάνουμε στο Γαλατά. Είναι υπέροχα που βρισκόμαστε εδώ, χτυπάει η καρδιά μου πάρα πολύ δυνατά και πάντα από παιδί που ήμουν δίπλα στον παππού, ένιωθα ότι βρισκόμουν μπροστά σε ένα βράχο, σε ένα κύμα με βράχο μαζί. Το λέω και ανατριχιάζω, είμαστε πολύ ευτυχισμένοι γιατί είναι πάντα εδώ μαζί μας και κάθε φορά που πηγαίνουμε σε ένα απλό μικρό ταβερνάκι, ακούγοντας τη μουσική του, είναι σαν να μας αγκαλιάζει κάθε φορά όλους μας. Μίκης σημαίνει για μας, την οικογένειά του, ό,τι σημαίνει για όλους».

Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε συμβολική κατάθεση λουλουδιών, ενώ η Παιδική – Νεανική χορωδία «Άγ. Σπυρίδων» της Κέρκυρας, απέδωσε τραγούδια στην μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά.

H γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι στα Χανιά εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως καθ΄ ύλην αρμόδια γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, στη σημερινή μέρα τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη, τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό, ο οποίος διέγραψε μία μνημειώδη πορεία και συνδύασε το εθνικό με το οικουμενικό, το ελληνικό με το πανανθρώπινο. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε πρόσφατα το 2025 ως έτος αφιερωματικό ”Μίκης Θεοδωράκης”, ως μία ελάχιστη τιμή στη σπουδαία προσωπικότητα και τη συνεισφορά του στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Πράγματι η προσφορά του και το έργο του συνεχίζει και θα συνεχίζει εσαεί να εμπνέει, να επιδρά και να υπογραμμίζει την αστείρευτη δύναμη της μουσικής αλλά και τους διαρκείς αγώνες, που απαιτούν οι αξίες της ελευθερίας και δικαιοσύνης».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής μίλησε για τον Χανιώτη, τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη, τον άνθρωπο που πρέπει να αναστοχαστούμε: «…που πέρα από το ότι ήταν ένας τεράστιος συνθέτης με παγκόσμια εμβέλεια, υπήρξε σύμβολο για πολλούς λαούς και πολλούς ανθρώπους, που αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία. Τιμούμε τη μνήμη του και σε μία σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε:

«Τρία χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη, τον οικουμενικό Έλληνα, τον άνθρωπο της επανάστασης, της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής. Ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκης Θεοδωράκης διοργανώνουν πλέον το Φεστιβάλ το οποίο βρίσκει ένα ισχυρό και μεγάλο συμβολισμό, που σήμερα κορυφώνεται με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος τιμάει τις εκδηλώσεις μας. Και με αφετηρία το Κοιμητήριο του Γαλατά στέλνουμε το μήνυμα των έργων και της δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη. Με τα τόσο επίκαιρα μηνύματα και τους ουσιαστικούς συμβολισμούς που περιέχουν».

Ο βουλευτής Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης εξέφρασε την ευχή κάθε χρόνο και περισσότερη να τιμούν τη μνήμη του ανθρώπου που τίμησε τη χώρα, «…προσέφερε και η φήμη του δεν έμεινε στα στενά όρια της Ελλάδας αλλά απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. …να μην ξεχάσουμε ποτέ όλα όσα μας προσέφερε αυτός ο σπουδαίος Χανιώτης”.

Από την πλευρά της η βουλευτής Σέβη Βολουδάκη αναφέρθηκε στον σπουδαίο Μίκη, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «…κατορθώνει και συγκινεί Έλληνες και όλους τους κατοίκους σε όλη την οικουμένη, με τη μουσική του και τα μηνύματα, τα νοήματα που δίνονται μέσα από αυτή. Εύχομαι να τιμούμε τη μνήμη του κάθε χρόνο και αυτό δεν είναι μόνο ευχή, είναι υποχρέωση μας να το κάνουμε, για να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα και στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας που δεν γνώρισαν τον Μίκη Θεοδωράκη ως άνθρωπο, μέσα από τη μουσική του, για να μπορέσουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του».

Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, είπε: «Η απουσία του δεν είναι αισθητή διότι είναι πάντα παρών. Όπως παρών είναι όταν οι ανθρωπότητα βρίσκεται σε πόλεμο, όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται, όταν οι άνθρωποι πονάνε, όταν υποφέρουν. Το έργο του και το παράδειγμα του, ήταν, είναι και θα είναι στο μέλλον ζωντανό».

Υπερθεμάτισε ο κ. Αγοραστάκης ότι «…στο πολιτικό μνημόσυνο θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος και εν ζωή και μετά θάνατον, έχει τιμήσει επανειλημμένα έμπρακτα τον Μίκη Θεοδωράκη… Νομίζω ότι η Κύπρος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα».

Το απόγευμα στις 7:30, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο μέγιστος καλλιτέχνης «έφυγε» από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών στο σπίτι του στην Αθήνα, από ανακοπή καρδιάς.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ – βίντεο, φωτογραφίες: flashnews.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις