Ελλάδα

Μίνα Γκάγκα: Ανώφελη η διπλή μάσκα – Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το εμβόλιο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα οι ανεμβολίαστοι να υποχρεούνται σε rapid test για να πάνε στο σουπερμάρκετ. Την άποψη αυτή έχει διατυπώσει εδώ και μέρες η Μίνα Γκάγκα, ωστόσο, έσπευσε για μια ακόμη φορά να δηλώσει πως αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται άλλα μέτρα.

«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», επισήμανε.

Ανώφελη η διπλή μάσκα

Σχετικά με το αν εξετάζεται η χρήση διπλής μάσκας, ανέφερε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, εκτός αν είναι υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2».

Για τα rapid test ανεμβολίαστων πριν την προσέλευσή τους στα σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, πάρτι, γάμους κλπ». 

 

«Δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων»

Η Μίνα Γκάγκα μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας λέγοντας πως προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι καταγράφονται 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα και ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 400 κάποιες ημέρες. Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δε θα δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού λέγοντας πως «Το 1/4 των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες μπορεί να είναι εμβολιασμένοι κι ένα ποσοστό 10%-15%, μπορεί και 20%, σε κάποιες μονάδες, είναι διασωληνωμένοι» και σημείωσε πως «το εμβόλιο προστατεύει και από θάνατο. Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν από 13 έως 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά».

Τέλος ανέφερε πως κανένα φάρμακο δεν είναι εξίσου αποδοτικό με το εμβόλιο: «Υπάρχουν φάρμακα που μπορούμε να δώσουμε σαν πρόληψη σε ασθενείς που είναι θετικοί στον κορονοϊό και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μπορούμε να δώσουμε για παράδειγμα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα σε 100 άτομα που έχουν θετικοποιηθεί και που είναι υψηλού κινδύνου και αντί να πάνε πέντε σε ΜΕΘ να πάει ένας».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα