Κυριακή, 30 Ιουν.
27oC Αθήνα

Μήνυμα Λευτέρη Χαρίτου στην κυβέρνηση: Δεν κάνουμε ταινίες για πλάκα

Μήνυμα Λευτέρη Χαρίτου στην κυβέρνηση: Δεν κάνουμε ταινίες για πλάκα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση, από την κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Κινηματογραφικών Βραβείων Ίρις 2024.

Με αφορμή τον υπό ίδρυση κρατικό φορέα οπτικοακουστικής παραγωγής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κρατική χρηματοδότηση στον ελληνικό κινηματογράφο παραμένει σκανδαλωδώς χαμηλή, ακόμα και σε σχέση με κράτη πολύ πιο φτωχά από την Ελλάδα. «Όπως δεν ζητάμε χάρες, έτσι δεν μας ικανοποιούν και τα ψίχουλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτος, μιλώντας από την κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, όπου έγινε η τελετή απονομής των Κινηματογραφικών Βραβείων Ίρις 2024, ανέφερε:

«Η χρονιά που πέρασε εκτός από μεγάλη χαρά είχε και μεγάλη ανησυχία. Ο κυοφορούμενος κρατικός φορέας που θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη της ανάπτυξης της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα, μοιάζει μέχρι στιγμής να μην έχει αντιληφθεί τον ιστορικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει. Αν και όλοι οι κλάδοι της εγχώριας κινηματογραφίας επιφύλαξαν κατ’ αρχάς μια θετική υποδοχή στον φορέα, δυστυχώς είδαμε έναν νόμο γενικόλογο που δεν παίρνει θέση για τις τεράστιες ελλείψεις και τις χρόνιες παθογένειες του κράτους απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι θεμιτό, το κράτος να μοιράζεται τη χαρά μας, όταν μια ελληνική ταινία βραβεύεται σε διεθνή φεστιβάλ. Αρκεί να έχει συμβάλει επαρκώς στη δημιουργία της. Η κρατική χρηματοδότηση στον ελληνικό κινηματογράφο παραμένει σκανδαλωδώς χαμηλή, ακόμα και σε σχέση με κράτη πολύ πιο φτωχά από την Ελλάδα. Όπως δεν ζητάμε χάρες, έτσι δεν μας ικανοποιούν και τα ψίχουλα».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις