Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Μισό εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ελλάδα σε 10 μήνες! Σόιμπλε: Είναι λύση ανάπτυξης!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Frontex είναι ενδεικτικά σχετικά με τις προσφυγικές ροές στη χώρα μας
– Μόνο τους πρώτους δέκα μήνες του 2015, περισσότεροι από 540.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά!
– Ο αριθμός αυτός είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, με τους ανθρώπους από την Συρία να αποτελούν την πλειοψηφία
– Τον Οκτώβριο και παρά το ότι οι καιρικές συνθήκες θεωρούνταν απαγορευτικές, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι επιχείρησαν το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά
– Την ίδια ώρα ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε συμβουλεύει τους ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, σε περίπτωση που έχουν προβλήματα οικονομικής ανάπτυξης
– Στη Χίο, δημιουργήθηκε ένας νέος, σύγχρονος χώρος προσωρινής υποδοχής προσφύγων, με δυνατότητες φιλοξενίας μέχρι και 1.000 άτομα!

Περισσότεροι από 540.000 μετανάστες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex. Ο αριθμός αυτός είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, οι Σύροι εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα των αφιχθέντων, αν και τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των Αφγανών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, θεωρεί τις προσφυγικές ροές ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανάπτυξη, κάτι το οποίο διεμήνυσε και χθες στους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα ταξίδια του θανάτου σε… αριθμούς

Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες τον Οκτώβριο, περισσότερα από 150.000 άτομα επιχείρησαν το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μικρότερο από 8.500.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2015 ανιχνεύτηκαν περίπου 500.000 παράνομες διελεύσεις των ευρωπαϊκών συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Κροατίας με τη Σερβία. Η πλειονότητα των μεταναστών που ανιχνεύτηκαν στην περιοχή είχαν νωρίτερα φτάσει σε ένα από τα ελληνικά νησιά και από εκεί ταξίδεψαν προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας. Μετά την κατασκευή του φράχτη από την Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία, οι μετανάστες άρχισαν να περνούν τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία σε αριθμούς- ρεκόρ.

Αντίθετα, η διαδρομή στην κεντρική Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Οκτώβριο (περίπου 8.500 άτομα) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει την Ελλάδα και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, η Frontex απασχολεί 114 αξιωματικούς στη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά που ενισχύουν τις τοπικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των νέων αφίξεων.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται 37 αξιωματικοί στο hot spot της Λέσβου, όπου η Frontex ολοκληρώνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα πιο γρήγορης καταγραφής προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των μεταναστών. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, η Frontex έχει προσφερθεί να αυξήσει την παρουσία της στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, καθώς και στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.

Κέντρο… στολίδι στη Χίο για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων

Την ίδια ώρα, ένας σύγχρονος χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο βόρειο τμήμα της τάφρου του Κάστρου της πόλης της Χίου λειτουργεί από χθες Δευτέρα. Διαμορφώθηκε από τον Δήμο του νησιού με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την στήριξη εθελοντών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά του Δήμου για βοήθεια και τη συνεργασία των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Χίου Γιώργο Καραμανή, στον χώρο αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άνθρωποι, είτε μέσα σε οικίσκους των 18 τ.μ., είτε μέσα σε σκηνές των 240 τ.μ. που έχουν τοποθετηθεί. Οι οικίσκοι είναι κατασκευασμένοι από θερμομονωτικό και άκαυστο υλικό, ενώ το δάπεδο όλων των χώρων υπερυψώθηκε και τοποθετήθηκε μόνωση.

Επίσης, θα υπάρξει και θέρμανση με θερμαντικά σώματα που θα προμηθεύσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ για την προστασία από λιμνάζοντα νερά κατασκευάστηκαν φρεάτια συλλογής τους και η απομάκρυνση τους θα γίνεται με αντλίες.

Όλος ο χώρος υδροδοτείται από το δημοτικό δίκτυο, ενώ θα υπάρχουν και δεξαμενές νερού για τις ώρες που δεν παρέχεται νερό από το δίκτυο. Ο φωτισμός θα γίνει με προβολείς και για τις ανάγκες φόρτισης κινητών τηλεφώνων θα υπάρχουν πρίζες σε διάφορα σημεία. Ακόμη, υπάρχουν δυο κοντέινερς με ντουζιέρες και νιπτήρες, με παροχή ζεστού νερού.

Στον χώρο θα υπάρχει προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου

Επίσης, τοποθετήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι, διαμορφώθηκε κατάλληλα χώρος για τη διανομή αγαθών, έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση σκηνών για τις οργανώσεις που θα λειτουργούν εκεί (ιατρικές και μη), ενώ παράλληλα θα υπάρχει και περιοχή όπου θα μπορούν να περάσουν την ώρα τους τα μικρά παιδιά παίζοντας.

Τέλος, έχει τοποθετηθεί περίφραξη σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την προστασία από τα επικίνδυνα σημεία που εντοπίστηκαν, αλλά και την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε