Site icon NewsIT
11:40 | 03.08.15

Μισθοί στο Δημόσιο και συντάξεις σήμερα στο… μενού των δανειστών – Όλες οι αλλαγές που έρχονται

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

- Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με μειώσεις για τους υπαλλήλους - Ισοδύναμα μέτρα για τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων - Πως θα υπολογίζονται οι μειώσεις στις συντάξεις, τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ - Πάγωμα στην κρατική χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και συντάξεις πείνας

Νέο μπαράζ μέτρων έρχεται λόγω του νέου μνημονίου. Σήμερα κρίνεται το μισθολογικό μέλλων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και το θέμα των συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους. Και τα δύο κρίσιμα θέματα πέφτουν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών.

Οι αλλαγές για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

Οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου με νέο μισθολόγιο, κάτι που θα σημάνει σημαντικές μειώσεις για όσους υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, ενώ παράλληλα απαιτούν πάγωμα των μισθολογικών προσαρμογών (τριετίες) ως τουλάχιστον το 2020.
Παράλληλα θα πέσει στο τραπέζι το θέμα της νέου τύπου κινητικότητας με τη θέσπιση δυνατότητας ευκολότερης μετακίνησης ενός υπαλλήλου από τη μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη.
Σημαντικές ωστόσο αναμένεται να είναι και οι απώλειες που θα υπάρξουν καθώς οι δανειστές απαιτούν και δημοσιονομικά ισοδύναμα για τις επαναπροσλήψεις όσων δημοσίων υπαλλήλων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την περίοδο 2013-14.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας θα πρέπει να αυξηθούν ανά έξι μήνες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2022
Η πρόωρη σύνταξη για όλους θα λαμβάνεται στα 62 και ολόκληρη στα 67έτη η προσαρμογή ωστόσο με βάση τις νέες απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να γίνει 2 ως 4 χρόνια νωρίτερα ως το 2017 ή το 2019 δηλαδή.
Παράλληλα όσοι βγαίνουν νωρίτερα θα έχουν πλέον πέναλτι 16% στην σύνταξή τους.
Ταυτόχρονα η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2019, ενώ το κουαρτέτο των δανειστών ζητά να αλλάξει ο νόμος που μόλις ψηφίστηκε (στις 15 Ιουλίου) και να παγώσει μέχρι το 2021 όχι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία της κύριας ασφάλισης αλλά συνολικά η εθνική δαπάνη με ταυτόχρονη εναρμόνιση όλων των εισφορών στο επίπεδο εκείνων του ΙΚΑ – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών κάτι που θα σημάνει ως και τριπλασιασμό των εισφορών για κάποιους ασφαλισμένους όπως οι αγρότες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version