Κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της υπόθεσης εξιχνίασης της απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, που έγινε στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στα Χανιά, δόθηκαν λεπτομέρειες για την επιχείρηση, που είχε αίσιο τέλος.
«Η ελληνική αστυνομία σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Μια επιτυχία, ίσως, χωρίς προηγούμενο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας. Παράλληλα, όπως είπε, «στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά καταγράφεται σαν η πρώτη, η μεγαλύτερη επιχείρηση με τριπλό, τετραπλό τρόπο επιτυχίας.
Ελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν αναίμακτη, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι κυριότεροι, το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγέων. Ήταν, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του μηνύματος ενός πρέσβη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που μου έστειλε πριν από λίγο, μάθημα για τα βιβλία και μάθημα για να διδαχτεί στους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον κ Τόσκα, η εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν μια τέλεια επιχείρηση, καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη και εκτελέστηκε με πολύ μεγάλη ακρίβεια. «Είμαστε όλοι περήφανοι, όλος ο ελληνικός λαός, η κοινωνία. Η ΕΛΑΣ απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη, που μπορούν να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά, σε ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις. Αυτή την αστυνομία θέλουμε, μια αστυνομία κοντά στον πολίτη, μια αστυνομία που υπηρετεί τον πολίτη».
Ο κ Τόσκας έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης και όλο το προσωπικό της ΕΛΑΣ που εργάσθηκαν σε αυτή την υπόθεση.
«Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό, είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας που πρέπει και έχει εν πολλοίς εγκαθιδρυθεί στην ΕΛΑΣ ότι υπηρετεί τον πολίτη, είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που χτίζεται κάθε μέρα πετραδάκι- πετραδάκι», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ Τόσκα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται.
«Η αστυνομία κρίνεται καθημερινά, κρίνεται στα δύσκολα και κρίνεται και από τέτοιες δύσκολες υποθέσεις όπως η απαγωγή στην Κρήτη» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τον κύριο λόγο στην υπόθεση έπαιξαν οι υπηρεσίες της Κρήτης, με την υποστήριξη και άλλων υπηρεσιών.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κώστας Τσουβάλας, τόνισε: «Ήταν μια δύσκολη υπόθεση, που η έκβασή της μεταδίδει στον πολίτη και την ελληνική κοινωνία αισθήματα ανακούφισης. Η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να λειτουργήσει υπό οποιασδήποτε συνθήκε, αποτελεσματικά και υπεύθυνα. Σήμερα, στην Κρήτη, η ΕΛΑΣ αποδεικνύει ακριβώς ποια είναι η αποστολή της» τόνισε.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας επεσήμανε ακόμα: «Είμαστε εδώ για να επιβραβεύσουμε τους συναδέλφους αστυνομικούς που επί έξι μήνες οργάνωσαν και εκτέλεσαν με μεθοδικότητα την επιχείρηση για εξιχνίαση της υπόθεσης. Με υποδειγματικό τρόπο, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και ευαισθησία».
Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Τσουβάλα, «η Ελληνική Αστυνομία έχει και τη βούληση και τη θέληση. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς». Τόσο ο κ. Τόσκας όσο και ο κ. Τσουβάλας ευχαρίστησαν δημόσια την οικογένεια του απαχθέντος για τη συνεργασία και την στάση που τήρησαν, καθώς και το σύνολο των φορέων της Κρήτης.
Η αστυνομική επιχείρηση
Στο επιχειρησιακό μέρος της υπόθεσης αναφέρθηκε αναλυτικά ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Κώστας Λαγουδάκης, ο οποίος είπε ότι «η διαχείριση τέτοιων υποθέσεων απαιτεί ιδιαίτερους και επιτήδειους χειρισμούς» επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή τέθηκε ως ύψιστη προτεραιότητα η διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντα.
Όπως είπε, ανιχνεύτηκε η μεθοδολογία των δραστών, έγινε χαρτογράφηση της οργάνωσης και του προφίλ των δραστών, λέγοντας ότι η οργάνωση του τελικού σχεδίου της επιχείρησης στηρίχθηκε σε αυτό το συνδυασμό και τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί.
Αναφερόμενος στο τελικό στάδιο της επιχείρησης, στο Ρέθυμνο, τόνισε ότι αρχικά συνελήφθησαν δυο άτομα, 40 και 43 ετών, που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του απαχθέντα, ενώ ακολούθησαν και οι συλλήψεις έξι ακόμα ατόμων, 44, 22, 46, 60 και 43 ετών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγκληματική οργάνωση είχε συσταθεί από τις αρχές Μαρτίου του 2017, ενώ κατά τη διάρκεια της ομηρίας του Μιχάλη Λεμπιδάκη προστέθηκαν νέα μέλη, ενώ άλλαξαν και οι ρόλοι κάποιων εκ των μελών.
Κατά τη διάρκεια της κράτησης πραγματοποιήθηκαν 31 δραστικές επικοινωνίες με μηνύματα μέσω κινητών, 5 χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντα, δακτυλογραφημένες επιστολές των δραστών και 3 βιντεοσκοπημένα μηνύματα του απαχθέντα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκε πλήθος καρτών και κινητών τηλεφώνων και άλλα στοιχεία.
Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από δημοσιογράφους που βρισκόταν στην αίθουσα, καθώς και από δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν από την Αθήνα την παρουσίαση της υπόθεσης. Στις ερωτήσεις απάντησαν και αστυνομικοί, επικεφαλείς των ομάδων που είχαν συγκροτηθεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του ανακριτή, ωστόσο όπως είπε, η έρευνα συνεχίζεται. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τις ποινές σε αυτές τις περιπτώσεις, επεσήμανε ότι αυτό είναι θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του ο κ Λαγουδάκης, απαντώντας σχετικά με τις έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της ομηρείας Λεμπιδάκη, μίλησε για πολλές επιχειρήσεις, ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόσωπο. Δεν υπάρχει καμία σκιά από πολιτικό φορέα».
“Την 16χρονη κατεύθυνε ο πατέρας της”
Οι δημοσιογράφοι που παρίσταντο στην παρουσίαση, επέμεναν να ενημερωθούν για τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση η 16χρονη.
Ο κ. Λαγουδάκης είπε ότι «το κορίτσι που εμπλέκεται το κατεύθυνε ο πατέρας της» και «απ΄ ότι φαίνεται από τη δικογραφία, δεν φαίνεται να γνώριζε ότι έκανε ενέργειες που είχαν σχέση με την απαγωγή».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Λαγουδάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η καταγωγή όλων των δραστών, πλην ενός, είναι από περιοχές της Κρήτης που απέχουν μεταξύ τους από 8 μέχρι 10 χιλιόμετρα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Λαγουδάκης έστειλε το μήνυμα ότι «για να σπάσει το απόστημα της εγκληματικότητας χρειάζεται και η βοήθεια της κοινωνίας».
Στην συνέντευξη Τύπου, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που ερωτήθηκαν για την υπόθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, τόνισαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση με εγκλείστους φυλακών της χώρας, ενώ τονίσθηκε ότι δεν υπάρχει κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη που να αναφέρει ότι κάποιοι είχαν προσπαθήσει να τον απαγάγουν ξανά.
Ποιοι είναι οι απαγωγείς
Για το προφίλ των συλληφθέντων, τονίστηκε ότι κάποιοι έχουν απασχολήσει τις αρχές για αδικήματα όπως κλοπές, απόπειρα βιασμού, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι δράστες είχαν «εσωτερική» πληροφορία για τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον οποίο παρακολουθούσαν, μέχρι να σχεδιάσουν με κάθε λεπτομέρεια την απαγωγή του.
Η παρουσίαση έκλεισε με τον υποστράτηγο Λαγουδάκη να αναφέρεται στην στιγμή που ο ίδιος συνάντησε στο κρησφύγετο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. «Αισθάνθηκα χαρά, ικανοποίηση, συγκίνηση. Με αγκάλιασε όταν κατάλαβε ότι είμαστε αστυνομικοί».
Η παρουσίαση της υπόθεσης έκλεισε με μια ακόμα αναφορά από τον κ. Τόσκα, ο οποίος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που έφτασε στην Κρήτη διέκρινε την ικανοποίηση των πολιτών του νησιού και τα χαμόγελα του προσωπικού της ΕΛΑΣ για την έκβαση της υπόθεσης. Απαντώντας σε ερώτηση για τη δύναμη της ΕΛΑΣ στο νησί, ανέφερε: «Η δύναμη η οποία υπάρχει στην Κρήτη απέδειξε ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά εγκληματικότητας. Υπάρχουν και μέσα και προσωπικό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ