Δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, τονίζει σήμερα (4.10.2023) τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο ίδιος ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε παράλληλα στη Βουλή ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, δεν παραιτήθηκε αλλά έληξε η θητεία του.
Η συζήτηση για τα φάρμακα και τις πιθανές ελλείψεις τους έχει ξεκινήσει, με τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακαποθηκάριους να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ενόψει του χειμώνα. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας, όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισαν ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων άρα και κανένας λόγος ανησυχίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο που τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν παραιτήθηκε ή όχι ο κ. Φιλίππου από μόνος του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου με επείγουσες ρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι απλώς έληξε η θητεία του.
«Ο πρόεδρος του ΕΟΦ έληξε η θητεία του στις 30 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς δεν ξέρω από πού παραιτήθηκε. Εγώ σας λέω επίσημα ότι 30/9 έληξε η θητεία του και δεν πρόκειται η θητεία αυτή να ανανεωθεί. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι αυτά τα περί παραίτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοϊδης, τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΦ ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε ελλείψεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλω να σας πω ότι η δική μου δουλειά στο Υπουργείο, είναι τον ΕΟΦ να τον αναβαθμίσουμε, να τον εκσυγχρονίσουμε και να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να προστατεύσει την υγεία του ελληνικού λαού, να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες και την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων από τα μικρά παιδιά μέχρι τους χρονίως πάσχοντες- και αυτό κάνουμε.
Υπάρχουν και ρυθμίσεις στο σημερινό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μια σειρά διαδικασίες διαφάνειας προκειμένου να κατορθώσουμε να έχουμε φαρμακευτικά προϊόντα στην αγορά μιας και αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.
Από την ημέρα που ήρθα και εγκαταστάθηκα στο υπουργείο έχω κάνει τρεις φορές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, και σήμερα η Ελλάδα έχει όχι πλήρη αλλά ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε έλλειψη φαρμάκων. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή αλλά θέλουμε όλη αυτή η προσπάθεια να έχει και διαφάνεια ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα φάρμακα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:
«Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων.
Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».