Site icon NewsIT

Μηχανογραφικό 2024: Πότε κλείνει η πλατφόρμα και πότε βγαίνουν οι Βάσεις 2024

16.07.2024 | 08:01
Μηχανογραφικό 2024: Πότε κλείνει η πλατφόρμα και πότε βγαίνουν οι Βάσεις 2024

Στιγμιότυπο από ΕΠΑΛ της Αθήνας, Πέμπτη 30 Μαΐου 2023. Έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων με τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ηλεκτρονική υποβολή των Μηχανογραφικών 2024, ενώ ακολουθεί περί τα τέλη Ιουλίου η ανακοίνωση των βάσεων 2024, βάζοντας τέλος στην αγωνία των μαθητών.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων έχει οριστεί η Πέμπτη (18.07.2024) τα μεσάνυχτα (24.00), σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και μετέπειτα απομένει η ανακοίνωση των βάσεων. 

Την ακριβώς επόμενη ημέρα, Παρασκευή (19.07.2024), και μέχρι το μεσημέρι στις 14.00 μ.μ., οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν τις σχολές που δεν επιθυμούν τελικά, ενώ η προσθήκη σχολών ή η αλλαγή σειράς προτιμήσεων δε θα είναι δυνατή. Στη συνέχεια, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης, λοιπόν, οι υποψήφιοι μπορούν με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Εκεί μπορούν να βρουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, τον αριθμό εισακτέων, το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο, οι υποψήφιοι βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, που αντιστοιχούν στο επιστημονικό πεδίο/τομέα τους και τα υπολογισμένα μόρια βάσει των βαθμών τους και των αντίστοιχων Συντελεστών Βαρύτητας.

Οι υποψήφιοι βλέπουν και μπορούν να επιλέξουν μόνο τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα κάθε υποψήφιος βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών του επιδόσεων είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού». Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της «Υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου». Μετά την υποβολή μηχανογραφικού, που πρέπει να γίνει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το μηχανογραφικό, πλην μιας εξαίρεσης.

Με την «Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου», το μηχανογραφικό οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το μηχανογραφικό δελτίο να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Για τη διαδικασία και την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.

Τι ισχύει για όσους υποψήφιους δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις δύο επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό email (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση, αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε κανένα μάθημα, και έχουν αποκτήσει password, αυτό ισχύει κανονικά για την πρόσβαση στην εφαρμογή του ΜΔ για το 10% (χωρίς νέα εξέταση).

Πότε μπορεί να γίνει αναίρεση του μηχανογραφικού

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υφίσταται μια εξαίρεση, που μπορεί να γίνει αναίρεση του μηχανογραφικού και εκ νέου υποβολή. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη υποβάλει (οριστικοποιήσει) το μηχανογραφικό δελτίο μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη υποβληθέν μηχανογραφικό του.

Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη υποβληθέν μηχανογραφικό. Από εδώ και πέρα, το μηχανογραφικό θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και όχι υποβληθέν).

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μηχανογραφικό Δελτίο και να το υποβάλει εκ νέου, προκειμένου να αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου. Το μηχανογραφικό δελτίο με τον νέο αριθμό πρωτοκόλλου θα αποτελεί και το τελικό του.

Τι ισχύει για τους συντελεστές βαρύτητας

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.

Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, για κάθε υποψήφιο που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, για κάθε Τμήμα που θα είναι διαθέσιμο στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα εμφανίζονται δίπλα τα αντίστοιχα υπολογισμένα μόρια. Έτσι, κάθε υποψήφιος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το Επιστημονικό Πεδίο (για τα ΓΕΛ) ή τον Τομέα (για τα ΕΠΑΛ), που είναι υποψήφιος

Πότε ανακοινώνονται οι Βάσεις 2024

Μετά το πέρας της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, απομένει η ανακοίνωση των βάσεων 2024, προκειμένου οι υποψήφιοι να δουν σε ποια σχολή κατάφεραν να εισαχθούν. Οι Βάσεις Εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (πιθανότατα την Δευτέρα – 29.07.2024) όπως και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version