Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπ. Παιδείας και του Εθνικού Θεάτρου, για την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπ. Παιδείας και του Εθνικού Θεάτρου, για την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εθνικό Θέατρο, με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα, μέσω των προγραμμάτων που θα προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε όλες τις δομές της Διά Βίου Μάθησης.

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να σταθεί το Εθνικό Θέατρο αρωγός στην επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να αναβαθμίζονται συνεχώς οι προσφερόμενες ειδικότητες από τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και να εμπλουτιστούν τα εθνικά προγράμματα που προσφέρονται στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης με νέα αντικείμενα από τον χώρο της Τέχνης, αρχής γενομένης από το θέατρο.

Επιπρόσθετα, διευκολύνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των παραστάσεων παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, από εκπαιδευόμενους των δομών της Διά Βίου Μάθησης.

«Με αυτή την προσπάθεια, στοχεύουμε στο να ενισχύσουμε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και να κάνουμε ένα άνοιγμα στον πολιτισμό. Αλλά πάνω από όλα, αν πετύχει αυτό το εγχείρημα, θα θεωρήσουμε ότι βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό τον χώρο, τον τόσο ευαίσθητο της παιδείας. Αυτή είναι η επιδίωξη και η πρόθεσή μας» τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, για την παρουσίαση των κοινών δράσεων του υπουργείου με την πρώτη κρατική σκηνή.

Όπως τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι «μια ευκαιρία να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια (μέσα από σεμινάρια, μαθήματα, διαλέξεις κ.α.) σε όλους τους σπουδαστές στις δομές της Διά Βίου Μάθησης που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο της τέχνης και να τους παροτρύνουμε να επιλέξουν κάποια ειδικότητα».

Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ) του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συνεργάζεται πλέον με στελέχη του Εθνικού Θεάτρου για την τεχνική υποστήριξη, για την κατάρτιση προγραμμάτων για τις ειδικότητες Βοηθού Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου, Μηχανικού Σκηνής- Φροντιστή, Τεχνικού Θεατρικού Μακιγιάζ & Θεατρικών Κομμώσεων, Κατασκευαστή Θεατρικού Ενδύματος (ειδίκευση στον τομέα της Κοπτικής- Ραπτικής), στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) της χώρας.

Επιπλέον, η συνεργασία αφορά στην ένταξη της θεματικής ενότητας «Θεατρική Παιδεία» ως προσφερόμενο εθνικό πρόγραμμα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που λειτουργούν στους περισσότερους δήμους της χώρας, καθώς και στην παροχή μειωμένου εισιτηρίου, το οποίο ορίζεται στο ποσό των οκτώ (8) ευρώ για τους καταρτιζόμενους στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και για τους εκπαιδευόμενους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης της ΓΓΔΒΜ, για όλες τις παραστάσεις παραγωγής του Εθνικού θεάτρου, σε όλη την επικράτεια.

Εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ανοιχτή συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Σχολές Θεατρικών Σπουδών και Καλών Τεχνών ενώ ξεκινά ανάλογη συνεργασία και με τη δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας -το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος- για αντίστοιχα θέματα, που αφορούν σε ένα άνοιγμα του χώρου της εκπαίδευσης στον πολιτισμό, μέσα από τις δομές της εκπαίδευσης και της κατάρτισης της Δια Βίου Μάθησης.

«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι, όταν μιλάμε για ανάπτυξη, συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη στη χώρα είναι ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Αλλιώς είναι ένα κενό γράμμα και θα πέσουμε πάλι σε μία οικονομίστικη λογική» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, χαιρετίζοντας την «τολμηρή» κίνηση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε αυτήν τη συνεργασία με τη πρώτη κρατική σκηνή, η οποία θα συμβάλει στη σωστή κατάρτιση των σπουδαστών και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζάκη, το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για συγκεκριμένες ειδικότητες, που θα μπορούν ν’ απορροφηθούν από το Εθνικό Θέατρο και από άλλους θεατρικούς οργανισμούς, αλλά και έναν ακόμη κύκλο θέσεων εργασίας για το διδακτικό προσωπικό. Όπως είπε ο ίδιος, το Εθνικό Θέατρο, έχει σκοπό ν’ απευθυνθεί σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ενδυματολόγους, σκηνογράφους, θεωρητικούς του θεάτρου και μουσικούς, για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

«Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι αυτό το εγχείρημα στοχεύει στο να εγγραφεί στον σκληρό πυρήνα της συνείδησης των σπουδαστών η θεατρική θεωρία και πράξη. Πρόθεσή μας είναι η Διά Βίου Μάθηση να ενισχύσει αυτό το πάλαι ποτέ πανίσχυρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ερασιτεχνικό θεατρικό κίνημα της χώρας, το οποίο σε όλες τις γωνιές, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, έχει να επιδείξει παραστάσεις, πολλές φορές σημαντικότερες των επαγγελματικών θιάσων. Αλλά και να ενισχύσουμε τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται το θέατρο στα σχολεία, με τεχνικές που μπορούμε να προσφέρουμε στους εκπαιδευτικούς» κατέληξε ο κ. Χατζάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένταση στο υπ. Παιδείας – Εκπαιδευτικοί εμπόδισαν την είσοδο στους αξιολογητές

Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των “αλυσοδεμένων” καθηγητών στο Υπ.Παιδείας – ΦΩΤΟ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε