Ελλάδα

Μόσιαλος: Γιατί χρειαζόμαστε την ευελιξία της ανάμιξης των εμβολίων

«Είναι εντυπωσιακό πως 14 μήνες μετά την ανακήρυξη της πανδημίας του COVID-19, έχουν ήδη χορηγηθεί σχεδόν 1.85 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, παγκοσμίως. Αυτό βέβαια, δυστυχώς, δεν σημαίνει πως οι δόσεις κατανέμονται ισόποσα ή πως όλες οι χώρες έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς. Ούτε πως έχουμε λύσει τα προβλήματα παραγωγής και διανομής των εμβολίων».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Και συνεχίζει:

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στο μέλλον ίσως κάνουμε αναμνηστικές δόσεις. Και η αναμνηστική δόση που ίσως λάβουμε, ίσως να είναι με διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που μας χορηγήθηκε αρχικά, ή με τρίτη δόση του εμβολίου που έχουμε κάνει. (Αυτή είναι η πρόταση της Pfizer). H ανάμιξη εμβολίων για κάποιους ακούγεται περίεργη. Αλλά είναι όντως καινούριο ζήτημα η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων; Όχι».

Εξηγεί ότι η ανάμιξη διαφορετικών τύπων εμβολίων δοκιμάστηκε και με εμβόλια έναντι άλλων παθογόνων, όπως π.χ. έναντι του ιού Ebola. «Αλλά και στην περίπτωση του Covid-19, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V αποτελείται στην ουσία από 2 διαφορετικά εμβόλια».

«Ορισμένες επιλογές που τώρα εξετάζονται είναι οι εξής:

1. 2 δόσεις AstraZeneca, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna που στοχεύει στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

2. Ανάμιξη AstraZeneca με Pfizer ή Moderna: δηλαδή, πρώτη δόση ΑΖ, 2η δόση Pfizer ή Moderna, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna.

3. 3 δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer

4. 2 δόσεις Moderna και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.

5. Mια δόση με το εμβόλιο της J&J και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.

6. 2 δόσεις Pfizer, μια δόση Moderna και το αντίστροφο.

7. 2 δόσεις Pfizer και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.

8. 2 δόσεις Pfizer ή Moderna και μια δόση με το εμβόλιο της Novavax. (Να θυμίσουμε πως το εμβόλιο της Novavax δεν ανήκει στην κατηγορία mRNA ή ιικού φορέα· αυτό το είδος εμβολίου περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που υπάρχει μόνο στον κορωνοϊό).

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα