Ελλάδα

Μόσιαλος: Πώς θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τεράστια αύξηση των μολύνσεων κορονοϊού στη χώρα μας με τον Ηλία Μόσιαλο να εξηγεί πως θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Σε ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος τονίζει πως «είναι αναγκαίο να αλλάξει πλέον ο τρόπος και της καταγραφής και της ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων» και αναφέρει τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία και θα έχει ως συνέπεια την εφαρμογή νέων μέτρων, όπου αυτά είναι αναγκαία. Παρά ταύτα, είναι αναγκαίο να αλλάξει πλέον ο τρόπος και της καταγραφής και της ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων. Είμαστε πλέον σε μια πιο συνθέτη φάση της πανδημίας, που η διαχείριση θα είναι αρκετά πιο δύσκολη από αυτή στην πρώτη φάση. Στην περίοδο του lockdown η διαχείριση ήταν εύκολη, γιατί -λόγω των ίδιων των περιορισμών που επιφέρει το lockdown- δεν είχαμε ούτε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ούτε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Πρέπει επομένως

1. Να γίνεται η ανακοίνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά. Παράλληλα όμως να αναλύονται και να ανακοινώνονται τα κρούσματα με βάση την ημέρα της δειγματοληψίας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη καταγραφή των αυξητικών τάσεων.

2. Να ανακοινώνεται ταυτόχρονα και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, με βάση την ημέρα λήψης των δειγμάτων: να συσχετίζεται δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων με την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των τεστ. Ιδανικά να ανακοινώνονται όπως και στις άλλες χώρες τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ ανά ηλικιακά γκρουπ.

3. Να ανακοινώνεται τι είδους τεστ έχουν διενεργηθεί. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί τα γρήγορα τεστ χρησιμοποιούνται σε στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα PCR σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Αν επομένως έχουμε περισσότερα γρήγορα τεστ μια περίοδο τότε είναι πιο πιθανό να ανιχνεύουμε περισσότερα κρούσματα (να θυμόμαστε όμως πως τα γρήγορα τεστ συχνά δίνουν και μεγαλύτερο ποσοστό λάθους, πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων).

4. Τα αποτελέσματα των τεστ από τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να καταγράφονται συστηματικά. Όχι μόνο τα θετικά τεστ αλλά και το σύνολο των αρνητικών τεστ.

5. Επειδή η δυνατότητα δεξαμενοποίησης των τεστ (pooling), θα αυξήσει τη δυνατότητα ανάλυσης περισσότερων δειγμάτων, θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές το πως δηλώνονται τα αποτελέσματα μετά το pooling. Αν βρεθεί ένα ‘pool’ θετικό αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα δείγματα που αναμείχθηκαν ήταν θετικά. Και εάν το pool, επιβεβαιωθεί με PCR ανά δείγμα, θα πρέπει πάλι να αναφέρεται η αρχική ημερομηνία δειγματοληψίας.

6. Επειδή κάνουμε συνδυασμό PCR και rapid τεστ δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται καθημερινά με την ίδια αναλογία ή σε τυχαίο δείγμα. Επομένως δεν έχουμε κατ’ ανάγκη πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Χρειάζεται επομένως να γίνονται και τυχαίες δειγματοληψίες – αν είναι δυνατόν ανά εβδομάδα- και επιβεβαίωση των θετικών δειγμάτων με PCR. Ας ξεκινήσουμε από την περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, που είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.

7. Παράλληλα με την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων (με βάση τα ανωτέρω αλλά και με επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τη γεωγραφική κατανομή, τις συρροές, τον πιθανό τόπο και τρόπο διασποράς) να ανακοινώνεται και η εκτίμηση του συνολικού αριθμού ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.

8. Επίσης, να ανακοινώνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία με βάση τη βαρύτητα των περιστατικών (μέτρια, βαριά, κρίσιμη), ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ αλλά και ο αριθμός των θανάτων μαζί με τα χαρακτηριστικά όσων δυστυχώς έχασαν τη μάχη.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=199733708229836&id=100045796247437

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε δύο 29χρονους που προσπάθησαν να διαρρήξουν σπίτι στον Γέρακα - Τους έπιασαν πάνω στη στέγη
Αστυνομικός πυροβόλησε τα λάστιχα του οχήματος των δραστών, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε ενώ λίγο πιο κάτω εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή
Περιπολικό
«Ο 26χρονος κατέβηκε από το αμάξι του και γρονθοκόπησε τον ανιψιό μου» λέει ο θείος του 33χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Χαλκιδική
Ο 33χρονος πριν παρασυρθεί από βανάκι και χάσει τη ζωή του, δέχτηκε επίθεση από τον 26χρονο οδηγό ΙΧ, ο οποίος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει πηγαίνοντας τον στο νοσοκομείο
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος και φωτογραφία του 33χρονου
Άκαρπες οι έρευνες για τον 75χρονο ψαρά που αγνοείται στο Μεσολόγγι - «Δεν ήταν κανένας πρωτάρης, ήξερε τι έκανε» λέει η κόρη του
«Στη θάλασσα δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα. Αυτό που μας έχουν πει είναι πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» δηλώνει στο newsit.gr η κόρη του
Η περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του 75χρονου ψαρά στην Αιτωλοακαρνανία