Ελλάδα

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: Το μοναδικό μουσείο στο είδος του με μία από τις δέκα καλύτερες συλλογές παγκοσμίως

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων νεοκλασικού τύπου στεγάζεται το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Είναι το μοναδικό μουσείο του είδους του στην Ελλάδα και διαθέτει μια μοναδική συλλογή –μία από τις 10 καλύτερες συλλογές παγκοσμίως– από διεθνώς αναγνωρισμένα έργα τέχνης.

Το κτιριακό συγκρότημα επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12 περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη το 1988 ύστερα από δωρεά του Λάμπρου Ευταξία, ο οποίος διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια των έργων συντήρησης του κτιρίου, ήρθε στο φως τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης των Αθηνών στο χώρο του ισογείου, το οποίο τώρα είναι επισκέψιμο.

Στην ταράτσα του ενός κτιρίου βρίσκεται ένα κρυμμένο πολύχρωμο καφέ, με μία εντυπωσιακή τοιχογραφία εμπνευσμένη από τα φοινικόδεντρα που κάποτε κοσμούσαν τους δρόμους της Αθήνας, πρόσφατο έργο της Αγγλίδας εικαστικού Ναβίν Καν Ντόσος.

Τα μοναδικά εκθέματα

Το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2004 για να στεγάσει τη συλλογή που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Αντώνη Μπενάκη, την εποχή που ζούσε ακόμα στην Αίγυπτο και συνέχισε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Μετέπειτα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα το μουσείο κατέχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς, με αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και δεξιοτεχνικής κατασκευής.

Η εξέλιξη του Ισλαμικού πολιτισμού –από την πρώτη εμφάνιση του Ισλάμ μέχρι την Οθωμανική περίοδο– και η αντίστοιχη ανάπτυξη της Ισλαμικής τέχνης μέχρι τον 19ο αιώνα, παρουσιάζονται σε πάνω από 8.000 έργα τέχνης. Κεραμικά, έργα χρυσοχοΐας, υφάσματα και γυαλί, μικρότερες συλλογές από κοκάλινα αντικείμενα, επιτύμβιες στήλες και οπλισμός με επιγραφές, καθώς επίσης και το μαρμάρινο εσωτερικό της αίθουσας υποδοχής μιας έπαυλης του Καΐρου του 17ου αιώνα.

«Ενθύμιον Κιουτάχειας»

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης «Ενθύμιον Κιουτάχειας» περιλαμβάνει τεκμήρια που διασώθηκαν μέχρι σήμερα και τα εντάσσει στο ιστορικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, από το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα μέχρι και το 1950. Εξαιρετικά κεραμικά, τα περισσότερα σε άριστη κατάσταση, που κατασκευάστηκαν στην Κιουτάχεια και φέρουν ελληνικές επιγραφές από την περίοδο που ταξίδεψαν μέχρι εδώ ως ενθύμια απλών στρατιωτών και ανώτερων αξιωματικών. Τα κεραμικά έχουν τα κυρίαρχα χρώματα της Κιουτάχειας που ήταν το κόκκινο, το κίτρινο, το τιρκουάζ, το μπλε του κοβαλτίου, το πράσινο και το μελιτζανί. Εκτός από τα οθωμανικά μοτίβα, μπορεί κανείς να βρει αντικείμενα με χριστιανικά μοτίβα, όπως το αμπελόκλημα, το σταφύλι, το ρόδι, οι ιχθύες και τα παγώνια.  

Πού, πώς, πότε

Διεύθυνση: Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα
Τηλέφωνο: 
+302103251311
Website: 
benaki.gr
Ώρες Λειτουργίας: 
Πέμ,Παρ,Σάβ,Κυρ: 10:00 – 18:00

Τελευταία είσοδος: 1 ώρα πριν το κλείσιμο

Δωρεάν ηχητική ξενάγηση με QR codes στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική, ρωσική και κινεζική γλώσσα.

Εισιτήρια

Γενική είσοδος:€ 9,

Μειωμένο: € 7 (για φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, εκπαιδευτικούς, αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, Κατόχους κάρτας του ΥΠΠΟ, Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων

Ελεύθερη είσοδος: για μέλη του Μουσείου Μπενάκη, κατόχους κάρτας ανεργίας, παιδιά και νέους κάτω των 22 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες, ξεναγούς, μέλη του ICOM, Φίλους του Μουσείου Μπενάκη

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα