Ελλάδα

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλούνη: Tο μοναδικό Μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα

Στο παλιό εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, σε μία όμορφη οικία της δεκαετίας του ’30 που ανακαινίσθηκε από τον Βασίλη Γρηγοριάδη σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Bernard Zehrfuss, στεγάζεται σήμερα το μοναδικό Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ).

Το ΜΚΗΛ στεγάζει την παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού Ηλία Λαλαούνη φιλοξενώντας 4.500 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές, σχεδιασμένες από τον ιδρυτή μεταξύ του 1940 και 2000, το αρχείο των σχεδίων του, παραδοσιακά και σύγχρονα εργαλεία από τα εργαστήριά του, καθώς και ερευνητική βιβλιοθήκη. Από το 2001, αντιπροσωπευτικά δείγματα διακοσμητικών τεχνών από ιδιωτικές συλλογές, σύγχρονα κοσμήματα Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών κοσμήματος, καθώς και ιστορικά κοσμήματα εμπλουτίζουν συνεχώς τις συλλογές του Μουσείου.

Οι μόνιμες συλλογές, που βρίσκονται στον πρώτο όροφο, έχουν οργανωθεί σε 6 θεματικές ενότητες: «Χρυσή Αυγή της Τέχνης», «Η Ιστορία του Ελληνικού Κοσμήματος», «Συλλογές εμπνευσμένες από Ξένους Πολιτισμούς», «Συλλογές εμπνευσμένες από τη Φύση», «Συλλογές εμπνευσμένες από το Διάστημα, τη Βιολογία, την Τεχνολογία», «Ειδικές Αναθέσεις και Ιδιωτικές Δωρεές».

Στον δεύτερο όροφο εκτίθενται μικρογλυπτά από τις μόνιμες συλλογές, τα οποία εναλλάσσονται με περιοδικές εκθέσεις –2 φορές τον χρόνο–από τον χώρο των εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών. Επιπλέον, το Μουσείο στεγάζει το αρχείο των συλλογών του Ηλία Λαλαούνη που περιλαμβάνει μοντέλα, μακέτες, σχέδια, καθώς και φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό.

Το ΜΚΗΛ είναι ένας ζωντανός και σύγχρονος οργανισμός με εκθέματα, δραστηριότητες και χώρους για μικρούς και μεγάλους, που στόχο έχει να εξελίσσεται διαρκώς ως ένα διεθνές κέντρο προαγωγής της ιστορίας του κοσμήματος, αλλά και των διακοσμητικών τεχνών γενικότερα.

Περισσότερες από 80 συναρπαστικές περιοδικές εκθέσεις, εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, προγράμματα εθελοντών, συμμετοχικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και διαλέξεις, ξεναγήσεις, δράσεις για Α.Μ.Ε.Α. και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, είναι μερικές μόνο από τις καινοτόμες δράσεις του ΜΚΗΛ.

Από το 2017, το ΜΚΗΛ καινοτομεί εισάγοντας στις μόνιμες συλλογές του νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη των συλλογών και την ενίσχυση της διάδρασης των επισκεπτών του, προσφέροντας μια μοναδική μουσειακή εμεπειρία. Με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ΜΚΗΛ δημιούργησε σύστημα τεχνολογίας QR, πλαισιώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων συλλογών με QR Codes, χάρη στα οποία οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το πεδίο γνώσης τους, βάσει του προσωπικού τους ενδιαφέροντος. Με αυτό τον τρόπο, τα ίδια τα αντικείμενα προτρέπουν τους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν ακόμη περισσότερο μαζί τους.

Πού, πώς, πότε

Διεύθυνση: Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Αθήνα 117 – 42

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: +30 210-9221044, +30 210-9239709

Website: http://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09:00-15:00, Κυριακή και επίσημες αργίες κλειστά

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5€

Φοιτητές, Συνταξιούχοι και Ειδικές Ομάδες: 4 €

Ελεύθερη είσοδος στις 18 Μαΐου, στις 4 Οκτωβρίου (γενέθλια ημέρα ιδρυτή του ΜΚΗΛ, Ηλία Λαλαούνη) και τον μήνα Δεκέμβριο (μόνο για Έλληνες επισκέπτες). Επίσης η είσοδος είναι ελεύθερη για Φίλους του ΜΚΗΛ, παιδιά έως 12 ετών, ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους, αρχαιολόγους, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, μέλη τους Διπλωματικού Σώματος, μέλη του ICOM και διπλωματούχους ξεναγούς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα