Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης: Η ελληνική ναυτική ιστορία σε ένα μουσείο

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης: Η ελληνική ναυτική ιστορία σε ένα μουσείο

Στον Πειραιά, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, φιλοξενούνται εκθέματα της ελληνικής ναυτικής ιστορίας, που συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον τρεις χιλιάδες χρόνια.

Ιστορικές ναυτικές οικογένειες, όπως αυτή των Αδελφών Τυπάλδου και της οικογένειας Ποταμιάνου, ήταν από τους  βασικούς ιδρυτές του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, σε συνεργασία με το  Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Μελετών & Έρευνας (INMER), που ανέλαβε την υλοποίηση και τη συντήρηση του μουσείου.

Η ιστορία της ναυτικής τέχνης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα

Ξεχωριστή θέση στο μουσείο κατέχουν οι αναπαραστάσεις αρχαίων οργάνων της ναυτικής παράδοσης και τεχνολογίας, όπως το Ηλιακό Ρολόι των Φιλίππων, ο Πλίνθος του Ιππάρχου, ο Κοχλίας του Αρχιμήδη και ο περίφημος Υπολογιστής των Αντικυθήρων. Ο επισκέπτης θα δει επίσης πολύ φωτογραφικό υλικό,  ταπισερί με ναυτική  θεματογραφία, ελαιογραφίες και γλυπτά διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τη θάλασσα, τη ζωή των ναυτικών, καθώς και μία μοναδική σειρά 30 ατρόμητων Ελληνικών σκαριών, σε γκραβούρες.

Ατρόμητα Ελληνικά Σκαριά

Στην ενότητα αυτή του Μουσείου δεσπόζει, σε κλίμακα 1:3 (11,5 μ. μήκος) το σημαντικότερο ίσως ελληνικό σκαρί του 18ου αιώνα, η Ψαριανή Γαλλιότα. Το καράβι του Κωνσταντίνου Κανάρη, ένα σκαρί που πρωτοστάτησε στο Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,  στην αρχή σαν εμπορικό πλοίο και στη συνέχεια σαν πολεμικό. Το σκάφος αυτό εκτίθεται σε πλήρη ιστιοφορία και εξαρτισμό πλαισιωμένο από 2 Ψαριανούς (1 άνδρα & 1 γυναίκα) με αυθεντικές παραδοσιακές στολές. Επίσης, στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται δεκάδες μοντέλα σε μικρότερη κλίμακα όπως το «Μπρίκι», η «Σακολέβα», το «Πέραμα», το «Καραβόσκαρο» κ.α. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επίσημα ναυτικά έγγραφα της εποχής, ναυτικά όργανα του 19ου αιώνα, θαλασσογραφίες ναυάρχων της Επανάστασης, αλλά και οι προθήκες με τα ναυτικά γιαταγάνια, τις πιστόλες, παλάσκες κ.α.

Η χρυσή εποχή της Ελληνικής Ναυτιλίας

Λίμπερτυ και πιο σύγχρονα μοντέλα σκαφών παρουσιάζονται στην ενότητα αυτή του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης. Μία αναπαράσταση γέφυρας εμπορικού πλοίου, μοντέλα ατμομηχανών, έλικες, άστυπες άγκυρες, φανοί και όργανα πίεσης μηχανοστασίου κ.α. μεταφέρουν τον επισκέπτη στη «χρυσή εποχή» της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Υπάρχουν επίσης δεκάδες μοντέλα πλοίων, όπως το ποντοπόρο ατμόπλοιο «Αγγέλικα» και το ατμόπλοιο «Αναστάσιος Ποταμιάνος». Το ενδιαφέρον του επισκέπτη θα τραβήξουν οι δύο αυθεντικές χειροκίνητες μηχανές τροφοδοσίας αέρα του δύτη και οι στολές δύτη που χρησιμοποιούσαν οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες για τη συλλογή των σφουγγαριών. Την ενότητα συμπληρώνει ένα ψαράδικο τρεχαντήρι με  μήκος 11,65 μ. και πλάτος 3,80 μ., κατασκευασμένο από τους φημισμένους καραβομαραγκούς της Σκοπέλου, το 1948.

Πού, πώς, πότε

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης βρίσκεται στο Τέρμα Αναπαύσεως (Πύλη Ναυστάθμου – δίπλα στο Κολυμβητήριο) στον Δήμο Περάματος και είναι ανοικτό για ομάδες ανθρώπων (σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, ομάδες φοιτητών, οργανωμένες επισκέψεις τουριστών κ.ά.) κατόπιν ραντεβού. Επίσης, το Μουσείο είναι ανοικτό στο κοινό αρκετές μέρες του έτους κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, συνεδρίων που διοργανώνονται από το Μουσείο, σε ημέρες «Ανοικτών Μουσείων», «Ναυτικών Εβδομάδων» κ.ο.κ. σε συνέχεια δημόσιων ανακοινώσεων του Μουσείου.

Τηλέφωνα (για ραντεβού): 210 4284270, Κινητό 694 555 0611.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις