Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε να αγοράσουμε το παραδοσιακό… πιάτο του Ευαγγελισμού;
Ο μπακαλιάρος (ή βακαλάος) είναι ένα ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι στα ελληνικά νοικοκυριά και το… βασικό «πιάτο» πολλών ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ακριβώς επειδή ο μπακαλιάρος είναι τόσο δημοφιλής, επιτήδειοι φροντίζουν να παραπλανούν το καταναλωτικό κοινό προσφέροντας, στην ίδια τιμή, ένα άλλο ψάρι, που μοιάζει με μπακαλιάρο αλλά δεν είναι; Το λινγκ.
Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές για την αγορά του μπακαλιάρου πριν από το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λινγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.