Κυριακή, 6 Οκτ.
21oC Αθήνα

Μπαλτάς για… “Ελγίνεια”: Επικίνδυνη… ζαριά η δικαστική διεκδίκηση

Μπαλτάς για… “Ελγίνεια”: Επικίνδυνη… ζαριά η δικαστική διεκδίκηση

Μετά την έντονη αντίδραση για το «Μπαλτά… και στη νομική διεκδίκηση των κλαπέντων τμημάτων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο”, ο υπουργός Πολιτισμούς Αριστείδης Μπαλτάς χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επιχείρησε αναδίπλωση εάν και ουσιαστικά επέμεινε να θέσει στις καλένδες την δυνατότητα και νομικής διεκδίκησης γιατί στο δικαστήρια μπορείς να χάσεις και θα θαφτεί το θέμα» και παρομοίωσε μια τέτοια διεκδίκηση με «ζαριά…»  

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς παρ’ όλο που τα προχθεσινά πρακτικά της Επιτροπής είχαν από νωρίς το βράδυ εκδοθεί και θα μπορούσε να τα είχε ξαναδιαβάσει για να δει ότι στη συνέχεια αμφισβητούσε τα όσα είπε: «Σχετικά με τη συζήτηση με την Διεθνή Επιτροπή Διεκδίκησης των Ελγίνειων Μαρμάρων την οποία διαχειρίζεται ο Ξυδάκης, αλλά και εγώ πριν από λίγο καιρό, οι τάσεις είναι αυτήν τη στιγμή να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση. Κυρίως, γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο Δικαστήριο και αν χάσουμε το Δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν…» και απέδωσε τις εύλογες αντιδράσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού της ΝΔ Κώστα Τασούλα και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σε «διαστρέβλωση των όσων είπα» και σε «μικροπολιτική»!

Click4more: Κόντρα στη Βουλή για την γκάφα Μπαλτά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο κ. Μπαλτάς σχολίασε: «Βγήκε ο κ. Τασούλας στα κανάλια και περίπου με χαρακτήρισε εθνικό μειοδότη. Ενώ εδώ η κουβέντα (…)πήγε μια χαρά (…) . Δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντος . Δεν θυμάμαι ακριβώς την έκφραση που χρησιμοποίησα (!) αλλά αυτό που προσπάθησαν να σας πω ήταν ότι μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης, όσο ισχυρά επιχειρήματα και εάν έχεις, όσο κι αν στηρίζονται σε τεκμήρια που μπορεί να έχει κάποιος, πάντα, ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η δίκη.  Δεν είναι δυνατόν σε μια ζαριά ακόμη κι αν είναι το ζάρι γερμένο 6 – 1 , επειδή τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρότερα, να πας σε μια άκαιρη στιγμή σε δικαστική λύση ενός προβλήματος με τον κίνδυνο να χάσεις, όπου αν χάσεις θάβεται η υπόθεση».
Ωστόσο, επειδή ουσιαστικά κατάλαβε το ατόπημά του πρόσθεσε «ενδεχομένως να χρειαστεί να φτάσουμε και εκεί (στην δικαστική διεκδίκηση) αλλά η στιγμή πρέπει να είναι τέτοια που το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι μαζί μας και η προσφυγή να γίνει από την διεθνή κοινότητα». Και για αυτό, όπως είπε, «θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε σωστότερα τη συζήτηση που γίνεται παγκοσμίως με πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για Παλμύρα ».

Τασούλας: Δίνουμε επιχειρήματα στην άλλη πλευρά χωρίς λόγο

Νωρίς το πρωί, πάντως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας έθεσε στην Ολομέλεια το θέμα περί της αναστολής της νομικής διεκδίκησης που ανέκυψε από τις προχθεσινές αναφορές του κ. Αριστείδη Μπαλτά λέγοντας «λαμβάνω ευκαιρία από την παράμετρο ότι κυρώνουμε μια σύμβαση με την Αυστραλία για να θυμίσω ότι η πρωτοβουλία της μεγάλης δημοσιότητας που είχαμε πέρυσι για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, προήλθε από την Επιτροπή υπέρ της Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα της Αυστραλίας. Αυτοί κινητοποίησαν ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, το οποίο ήρθε στην Ελλάδα με εκπροσώπους του. Είχαμε μια τεράστια δημοσιότητα. Κατεβλήθη η αμοιβή από Έλληνα ομογενή, ο οποίος δεν επιθυμεί δημοσιότητα γι’ αυτήν την πατριωτική χειρονομία του και έτσι η χώρα παρέλαβε μια ογκωδέστατη νομική μελέτη για τα νομικά της δικαιώματα σε διεθνή δικαστήρια για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Προχθές, όμως, σε αυτό το κτίριο, ο υπουργός Πολιτισμού με τρόπο νομίζω επιζήμιο και μικροπρεπή είπε ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χάσει την υπόθεση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος ο Υπουργός Πολιτισμού να προβεί σε μια τέτοια προεξόφληση. Ούτε εμείς είχαμε δεσμευτεί ότι θα καταφύγουμε σε Διεθνές Δικαστήριο. Εμείς, με τη βοήθεια ενός ανώνυμου χορηγού εξασφαλίσαμε μια τεράστια, παγκόσμια δημοσιότητα πέρυσι το φθινόπωρο και ήταν ένα όπλο στα χέρια μας αυτή η γνωμάτευση. Και η δημοσιότητα και η γνωμάτευση ήταν επιχειρήματα» και υπενθύμισε ότι με «τη συζήτηση που ξεκίνησε άνοιξε το θέμα ακόμα και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και στην UNESCO» συνεπώς «δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείχνουμε τέτοια μικροπρέπεια και τέτοια μικρότητα γιατί ήταν πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης Σαμαρά …» τονίζοντας πως «κάθε δήλωση ότι η υπόθεση αυτή αν πάει σε Διεθνές Δικαστήριο, είναι χαμένη, περισσεύει … Δίνουμε επιχειρήματα στην άλλη πλευρά χωρίς λόγο. ..»

Λοβέρδος: Λάθος… νηπιαγωγείου

Έντονα επικριτικός ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος που χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την δήλωση του κ. Αριστείδη Μπαλτά επισημαίνοντας ότι «ακόμα και η ονομασία που τους απέδωσε «μάρμαρα» και «ελγίνεια» είναι λάθος νηπιαγωγείου. Και είναι υπουργός Πολιτισμού! Είναι ίδιας απαξίας λάθους με το λάθος του Πρωθυπουργού, όπου ανέδειξε το θέμα της υφαλοκρηπίδας που έχουμε με τους Τούρκους, το μόνο θέμα που έχουμε στη θάλασσά μας, ως θέμα Αιγαίου» και πρόσθεσε «μήπως, κύριοι χρειάζεστε φροντιστήριο; Αν διπλωμάτης σας είχε μιλήσει για διμερές θέμα Αιγαίου με την Τουρκία, θα είχε απολυθεί πάραυτα. Ο Πρωθυπουργός έχει ασυλία; Τέτοιου είδους λάθος είναι και το λάθος του κ. Μπαλτά…»

Ποτάμι: Σοκαριστική απερισκεψία

Καυστική και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι στην οποία αναφέρει ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση επιδεικνύει απαράδεκτο ερασιτεχνισμό σε ένα ακόμα κρίσιμο θέμα» και επισημαίνει ότι «όταν ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση, επειδή θα χάναμε.. είναι σαν να παραδέχεται ότι η χώρα δεν έχει δίκιο στη διεκδίκησή της και να αναγνωρίζουμε το βάσιμο των επιχειρημάτων του Βρετανικού Μουσείου» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού «σοκαριστική απερισκεψία…» λέγοντας πως «η ηττοπάθεια και η αδιαφορία φαίνεται να είναι οι νέοι άξονες της πολιτιστικής μας πολιτικής, που μαζί με την έλλειψη κάθε στρατηγικής και κάθε οράματος, συνιστούν μια καταστροφική υποθήκη για το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού…»

Για μικροπολιτική κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Να υπερασπιστεί τα «ανυπεράσπιστα» προσπάθησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη που χαρακτήρισε «μικροπολιτικό» τον τρόπο που η αντιπολίτευση «άνοιξε» τη συζήτηση στην Ολομέλειας ενώ και ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης προσπάθησε να μειώσει την ένταση λέγοντας πως « το θέμα δεν είναι στην αρμοδιότητά μου. Πιστεύω ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει τις διαδικασίες με τις οποίες θα απαντήσει».

Διόρθωση ζήτησε ο Κακλαμάνης

Ενδεικτικό και το σχόλιο του Προεδρεύοντα Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την υπουργική έκφραση «ελγίνεια Μάρμαρα» λέγοντας πως «νομίζω οι βουλευτές με θετικό πρόσημο ήταν οι παρατηρήσεις του. Εγώ δεν μου επιτρέπεται να κάνω κανένα σχόλιο. Απλά θα ήθελα για τα πρακτικά της Βουλής εάν έχει ειπωθεί η λέξη «ελγίνεια» του Παρθενώνα, αυτό ο υπουργός να το διορθώσει, διότι δεν θα τον κάνουμε τον κ. Έλγιν και ιδιοκτήτη… Είναι θέμα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου να ενημερώσει τον υπουργό και να γίνει διόρθωση”.

Το… διόρθωσε

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς σε ότι αφορά την αναφορά του σε «Ελγίνεια», εάν και αρχικά είπε πως «και εάν και άλλοι συνάδελφοι χρησιμοποίησαν τον ίδιο όρο…» το απέδωσε στη ρύμη του λόγου, συμφώνησε απολύτως με όσους λένε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «Ελγίνεια» και πρόσθεσε πως «θα έλεγα να μην λέμε καν μάρμαρα, ούτε και Γλυπτά του Παρεθενώνα αλλά αποκατάσταση του Παρθενώνα με τα στοιχεία που εκπλάπησαν ή διασκορπίστηκαν…»  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε