Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχεις ακούσει να το λένε Μπαρουτάδικο αλλά με το σημερινό του όνομα, ενώ ακόμη πιο πιθανό είναι να μην το έχεις επισκεφθεί ακόμη κι αν μένεις μερικά χιλιόμετρα μακριά.
Ο λόγος για το άλσος Αιγάλεω που σήμερα προσφέρει ανάσες δροσιές και χαλάρωσης αποτελώντας μια μικρή όαση μέσα στην Αθήνα ενώ κάποτε λεγόταν Μπαρουτάδικο έχοντας τη δική του παράξενη ιστορία να διηγηθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είμαστε στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 σε μια περίοδο που είχε παρατηρηθεί μια σημαντική και αισθητή πτώση στον τομέα των εργοστασίων και της λειτουργίας αυτών.
Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το άλσος Αιγάλεω ήδη από το 1874 λειτουργούσε το εργοστάσιο πυρίτιδας «Πυριτιδοποιείο ή Μπαρουτάδικο».
Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, σημειώνονταν πολλές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της περιοχής λόγων των συχνών και θανατηφόρων ατυχημάτων που είχαν γίνει στην περιοχή λόγω των εκρήξεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι, το 1970 το εργοστάσιο ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία του. Έμεινε όμως η ονομασία της περιοχής σαν παρατσούκλι και ονομάστηκε μπαρουτάδικο. Όλοι αναφέρονταν έτσι για το εργοστάσιο και τελικά έμεινα να λέγεται ολόκληρο τετράγωνο, ολόκληρη γειτονιά.
Αφού πέρασαν τέσσερα χρόνια από την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου πυρίτιδας και ολοκληρώθηκαν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο χώρος του μπαρουτάδικου περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου κατεδαφίστηκαν.